A fost confirmat primul caz de infecţie cu virusul West Nile

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a transmis că în judeţul Neamţ a fost confirmat, în data de 13 septembrie 2018, primul caz de meningoencefalită cu virusul West Nile, transmis prin înţepătura de ţânţar.
„Cazul s-a înregistrat la o persoană din Piatra Neamţ, în vârstă de 64 de ani, pensionară, care a fost expusă înţepăturilor de ţânţari în judeţul Călăraşi, în perioada 17-20 august 2018. Pacienta a fost internată 14 zile, în perioada 30 august- 12 septembrie 2018, în secţia Boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi a fost externată în stare ameliorată”, a precizat ing. Chim. Anca Brânduşa Movilă, director executiv încadrul DSP Neamţ.
În Piatra Neamţ au fost, în acest sezon, două dezinsecţii din acest sezon, ultima încheindu-se zilele trecute. Dezinsecţia a avut loc în perioada 23 august-14 septembrie 2018.
Conducerea DSP Neamţ reaminteşte populaţiei că, în cazul apariţiei febrei, durerii de cap, rigidităţii la nivelul gâtului, fotofobiei- pacient deranjat de lumină-, senzaţiei de greaţă şi vărsături, lipsei poftei de mâncare, diareei, durerilor musculare şi articulare apărute în cazul expunerii la înţepăturile de ţânţari, să se prezinte de urgenţă la medic. Deşi a venit toamna, vremea este în continuare foarte caldă, aşa încât specialiştii de la DSP Neamţ recomandă în continuare, ca principale măsuri care trebuie luate pentru protejarea de ţânţari, folosirea plaselor la uşi şi ferestre, folosirea aparatelor contra ţânţarilor, purtarea de bluze cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, de culori deschise, folosirea cremelor şi a spray-urilor care ţin ţânţarii la distanţă şi care trebuie aplicate pe piele ,cu excepţia zonei din jurul ochilor, evitarea plimbărilor în locurile cu multă vegetaţie şi umiditate- parcuri, păduri, ape stătătoare- în special seara, precum şi desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor cu apă stătută şi a gunoiului menajer.
Geanina NICORESCU