* Unele joburi ofertate fac vechime pe listele AJOFM Neamţ din cauza condiţiilor de muncă şi a lefurilor mici
Şi în această săptămână, mii de nemţeni care n-au unde munci speră să găsească ceva potrivit în oferta Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, unde aproape 400 de slujbe îşi aşteaptă „muşteriii”. În prezent, prin piaţa de slujbe bate vântul a pagubă, pentru că şomerii nu se prea înghesuie să ocupe joburile oferite de firmele nemţenecare cer mult şi plătesc foarte prost. Aşa încât e lesne de înţeles de ce şomerii preferă să urmeze cursuri de formare profesională decât să meargă la muncă.
Pe nimeni nu mai miră faptul că mulţi dintre românii care se satură de săracie pleacă în pribegie cât văd cu ochii pentru a-şi face un rost în viaţă. Pentru a mai estompa fenomenul, de-a lungul timpului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ a demarat mai multe acţiuni de obţiere de fonduri europene necesare unor campanii de încurajare a încadrării şomerilor.
Şi pe parcursul acestei luni, AJOFM Neamţ, prin Centrele de Formare Profesională a organizat 8 cursuri de reconversie, respectiv: pentru brutar, administrator pensiune turistică, agent de securitate, lucrator în comerţ, comunicare în limba germană, lucrător în structuri pentru construcţii şi comunicare în limba engleză. În total, la aceste activităţi s-au înscris 126 de participanţi. Pentru şomeri, aceste cursuri sunt gratuite, iar contravaloarea abonamentului de transport se va deconta de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ.
În plus, în următoarele 12 luni, prin finanţare UE, se vor demara mai multe programe de reconversie în mediul rural.
Trecând de la acest aspect, la Piatra Neamţ, în aceste zile nemţenii cu studii superioare au foarte puţine şanse de angajare, respectiv 4. E vorba de inginer chimist, inginer autovehicule rutiere, inginer construcţii hidrotehnice şi inginer topograf.
La Roman, pentru cei care au terminat o facultate, sunt vacante aceste slujbe: inginer automatist, inginer chimist şi inginer în industria alimentară.
V. ANDRIEŞ