Atenție la pateurile vegetale!

Pate vegetal* „Știai că poți deveni depresiv de la un simplu pate vegetal?“, avertizează Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) din România

Postul nu s-a terminat, iar cererea mare de produse vegetale de pe piață i-au determinat pe reprezentanții APC România să verifice calitatea produsului cu cea mai mare căutare de pe piață, inclusiv în Neamț, datorită prețului mic. Au fost verificate și studiate 70 de tipuri de pate vegetal. Descoperirile sunt alarmante!

„Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal“, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Președinte APC România.

Pe etichetele produselor au fost descoperite o serie de probleme: glucidele sunt adausuri de îndulcitori, dar acest lucru nu este trecut pe etichetă, zahărul nu apare în lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutrițională. De asemenea, s-a depistat că atunci când produsul conține soia, nu este menționat dacă este sau nu modificata genetic. Nu se declară nici proveniența uleiului vegetal – palmier, rapiță, in etc.

În unele produse condimentele sunt înscrise în mod generic, dar nu este menționat tipul condimentului și având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie știută denumirea respectivului condiment.

Nu se menționează dacă aromele sunt naturale sau artificiale.

„Unele din pateurile analizate conțin anumiți aditivi alimentari care pot provoca probleme de sănătate, în caz de consum susținut. E1520 – Propilen glicol – produs ce se utilizează ca antigel în radiatoarele motoarelor și se extrage din țiței. Produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic și cardiotoxic. În contact cu pielea produce dermatite. E635 – Ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, dar îl regăsim în 29 dintre produsele analizate, E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri, astm, poate declanșa Alzheimer și Parkinson. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci. Îl regăsim în 57 dintre produsele analizate, E412 – Guma guar – un aditiv ce poate fi consumat moderat pentru că produce balonări, greață, crampe, astm, alergii, eczeme. Este prezent în 28 de sortimente incluse în acest studiu“, au subliniat reprezentanții APC România.

Geanina NICORESCU