Astăzi / Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte“, la Festivalul „Steaua sus răsare“

 

Astăzi, la ora 12.00, debutează cea de-a 47-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri „Steaua sus răsare“, eveniment organizat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“. Pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Piața Ștefan cel Mare vor defila unele dintre cele mai valoroase formații din Moldova: „Urșii de la Asău“ (județul Bacău), Ansamblul de Datini și Obiceiuri Tupilați, Ansamblul folcloric „Miorița“ din Piatra Șoimului, „Izvoarele Borcuțului“ Borca, Alaiul de datini și obiceiuri Răucești, „Sumanarii“ din Trifești, Banda lui Bujor din Grințieș și Ansamblul „Floricică de la munte“ al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț. Începând cu ora 13.00, în Piața Ștefan cel Mare va avea loc un spectacol de datini și obiceiuri, pe o scenă special amenajată.

Înființat în 1971, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte“, s-a consacrat, în timp, ca unul dintre cei mai importanți păstrători de cultură tradițională românească. De patru decenii, ansamblul nemțean cutreieră Europa, ducând cu el frumusețea dansurilor, cântecelor și a costumelor populare românești. În palmaresul ansamblului se află distincții obținute la manifestări prestigioase din țară și din întreaga Europă: Festivalul Internațional de Folclor de la Reims (Franța), Festivalul de Folclor de la Zakopane (Polonia), Festivalurile de la Zavet și Lovec (Bulgaria), Festivalul de Folclor de la Krakowia (Polonia), Festivalul Internațional de Folclor de la Kikinda (Serbia), Festivalul de la Champtoce (Franța), Festivalul de la Quartu Sant’Elena (Sardinia, Italia), Festivalul Internațional „Olympus“ (Katerini, Grecia) sau cel de la Adapazari (Turcia).

Parte componentă a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, Ansamblul „Floricică de la munte“ este cel care transpune în scenă folclorul coregrafic, muzical și literar al zonei.

Irina NASTASIU