281 exerciții de alarmare pentru 4.999 de nemțeni

Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț au derulat, în prima jumătate a anului, 629 de controale la investiții aflate în derulare aparținând nu doar instituțiilor publice, ci și operatorilor economici, la care au fost constatate 2.432 deficiențe.

În paralel cu activitatea de control, inspectorii ISU s-au preocupat și de componenta de prevenire, prin organizarea și desfășurarea a 27 exerciții de alarmare publică locală, 254 exerciții de alarmare, evacuare și intervenție la locul de muncă în caz de incendiu, la care au participat 4.999 de persoane, 15 exerciții de evacuare și intervenție în situații de protecție civilă și 62 de exerciții, aplicații și instruiri cu membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență de pe lângă primării și cu cei ai serviciilor private pentru situații de urgență de pe lângă agenții economici din județ.

Revenind la partea de control, Inspecția de Prevenire a verificat 79 de obiective de investiții în curs aparținând operatorilor economici (176), instituțiilor (283), dar și 5 construcții și amenajări hidrotehnice, 43 de localități, 9 servicii voluntare pentru situații de urgență la localități, un serviciu privat pentru situații de urgență constituit ca societăți comerciale, 4 operatori economici ce se supun prevederilor HGR nr. 856/2008, alți 3 operatori economici cu risc chimic care nu intră sub incidența Legii nr. 59/2016, o serie de 5 inspecții comune la operatori economici cu risc chimic care se supun prevederilor Legii nr. 59/2016, dar a și efectuat 21 de audituri la persoanele fizice sau juridice care efectuează lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor. În plus, a fost acordată asistență tehnică de specialitate în domeniul apărării împotriva incendiilor în 197 de cazuri, iar pe segmentul avizare-autorizare în 46 de cazuri – toate fiind unități școlare). „În urma efectuării controalelor de prevenire a situațiilor de urgență, s-au constatat de către inspectorii de prevenire un număr de 2.432 deficiențe, din care 121 au fost înlăturate operativ pe timpul controalelor, iar 1.896 au fost sancționate. S-au aplicat 183 amenzi contravenționale în cuantum total de 193.000 lei și 1.675 avertismente“, a declarant sublocotenentul Adrian Rotaru, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Tot în prima jumătate a acestui an, cadrele inspecției și comanda unității au participat în comisiile de analiză tehnică în 7 cazuri, la 6 comisii tehnice de urbanism, precum și în 6 comisii de recepție la terminarea lucrărilor la obiectivele de investiții.

Activitatea de control a fost orientată și s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ținându-se cont de ordinele primite de la eșalonul superior precum și de evoluția situației operative din județ, acoperindu-se astfel multe domenii de activitate în care se pot produce eventuale situații de urgență care se pot solda cu pierderi de vieți omenești, răniri, pagube materiale însemnate, potrivit aceleiași surse. Au fost verificate cluburi și discoteci împreună cu reprezentanții IJJ Neamț, unități sanitare cu paturi, unități de îngrijire și cazare a copiilor instituționalizați, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități, unități de cult (biserici, mănăstiri, depozite de carte religioasă, muzee cu caracter religios, chilii, spații de cazare etc.), inclusiv premergător și pe timpul sărbătorilor religioase, inspectorii au controlat și unități de cultură (teatre, muzee, biblioteci, case de cultură, case memoriale, cinematografe etc.), unități silvice (ocoale silvice, cantoane, operatori economici de prelucrare primară a lemnului, depozite de colectare a deșeurilor etc.), construcții de comerț cu suprafața desfășurată mai mare de 600 mp, centre comerciale cu standuri pentru comercianți, unități de turism și de agrement (hoteluri, complexe balneare, vile, cabane, pensiuni, complexe de agrement, restaurante, cluburi, discoteci etc.), tabere de copii, societăți comerciale și unități agricole, premergător și pe timpul campaniei agricole de recoltare a cerealelor păioase, domenii diverse, fiecare cu grad diferit de risc.

Cristina IORDACHE