*Ofertă pentru mecanici, croitori, tâmplari, coafeze şi gestionari în comerţ
Elevii nemţeni care în această vară finalizează clasa a IX-a şi nu doresc să continue studiile la liceul la care sunt, pot învăţa o meserie la una din cele 24 de clase de profesională, cu durata studiilor de doi ani, ce vor fi constituite din toamnă.
„În propunerea pe care noi urmează să o înaintăm la minister sunt incluse 24 de clase profesionale din care 10 pe mecanică, 5 pe textile şi pielărie, două pe fabricarea produselor din lemn, două pe turism şi alimentaţie şi câte una pe comerţ, estetică şi industrie alimentară”, a precizat inspectorul şcolar Mircea Corlăţeanu.
Centralizarea a avut loc în perioada 15 – 22 februarie la Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Neamţ, urmând ca până pe 2 martie oferta judeţeană să fie aprobată în şedinţa Consiliului de Administraţie al ISJ, iar propunerea finală să fie transmisă Ministerului Educaţiei în perioada 5-8 martie. „Săptămâna meseriilor” va avea loc între 5 şi 9 martie, şcolile tehnologice care doresc înfiinţarea claselor profesionale deschizându-şi porţile pentru elevii care doresc să afle mai multe despre meseriile în care s-ar putea califica. Urmează o perioadă de consiliere, pentru ca în perioada 7-18 mai să fie organizat Târgul ofertelor educaţionale, cu o secţiune dedicată ofertei regionale pe învăţământul tehnic şi profesional.
Anul acesta vor fi trei etape de înscriere, prima în perioada 7-31 mai, următoarea în intervalul 11-25 iunie şi ultima între 3 şi 7 septembrie. În cazul în care pentru aceeaşi clasă optează mai mult de 25 de elevi, fiecare unitate de învăţământ are posibilitatea să realizeze o selecţie a candidaţilor, pe baza unei metodologii proprii. La clasele profesionale se pot înscrie elevi absolvenţi ai clasei a IX-a de la orice profil, iar acolo unde este cazul se organizează examene de diferenţe.