14 firme autorizate să vândă artificii în Neamț

ioan popescu* Sancțiunile pentru nerespectarea normelor în domeniu sunt dure, fiind prevăzute amenzi cuprinse între 3.000 și 7.500 de lei

Până la această dată 14 firme au obținut autorizație de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț pentru a putea comercializa în această perioadă articole pirotehnice. „Avem până în acest moment 14 agenți economici autorizați pentru a deține și comercializa articole pirotehnice din clasa 1 și P1. Atragem atenția că sancțiunile pentru nerespectarea normelor în domeniu sunt dure, fiind prevăzute amenzi cuprinse între 3.000 și 7.500 de lei. Inspectorii de muncă au în vedere, în această perioadă, verificări privind modul cum este respectată legea de către agenții economici, inclusiv cei autorizați, care au o serie de obligații“, a declarat Ioan Popescu, șeful ITM Neamț.

Firmele autorizate pot rămâne fără dreptul de a vinde obiecte pirotehnice sau cel de a organiza jocuri de artificii, dacă inspectorii constată că nu respectă normele de securitate și condițiile de autorizare. Legea prevede că materialele pirotehnice, precum pocnitorile de Crăciun, artificiile, jerbele, bobițele explozive, chibriturile detonante trebuie utilizate numai în spații restrânse și doar de persoane cu vârsta mai mare de 16 ani. Spațiile de comercializare trebuie amenajate în afara locuințelor. Persoanele fizice pot folosi articole pirotehnice de divertisment, dar numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, a bunurilor materiale, a animalelor și a mediului.  „Normele în vigoare interzic folosirea articolelor pirotehnice între orele 24 și 6, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale. Articolele pirotehnice nu pot fi folosite la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste patru niveluri, și la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze“, precizează Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Obiectele pirotehnice nu pot fi folosite pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane și la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri. „Mai mult, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 persoanelor cu vârsta sub limita prevăzută de lege, de 16 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an“, a mai spus sursa citată.

Cristina IORDACHE