13,5 milioane euro pentru microîntreprinderi rurale

brutarie

* În Neamţ: 85 de proiecte la finanţare, 54 finalizate

Fondurile europene alocate pentru crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor rurale au făcut cu ochiul şi multor nemţeni, dovadă numărul mare de proiecte care se depun la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ. Pînă în momentul de faţă, la nivelul judeţului, 85 de proiecte au primit finanţare, valoarea totală ridicându-se la 13,5 milioane euro. Îmbucurător e faptul că 54 de proiecte sunt deja finalizate. Paleta activităţilor care au la bază fonduri europene este foarte diversificată, vizând producţia şi prestările de servicii în mediul rural.

Anul trecut a fost ultima sesiune de primire a proiectelor privind încurajarea microîntreprinderilor din mediul rural, fondurile europene pentru măsură fiind epuizate. Ca noutate, un accent deosebit s-a pus pe activităţile productive, mai puţin pe prestările de servicii pentru populaţia rurală. Cele mai avantajate erau cabinetele medicale umane şi cele sanitar-veterinare. Din stat, proiectelor depuse pentru astfel de activităţi li se acordau 35 de puncte bonus.

Atunci, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ,  83 de proiecte au fost declarate conforme cu normele europene de finanaţare. Au urmat perioada controalelor în teren, a verificării şi evaluării proiectelor respective.

Viorel Ilisei, director OJPDRP Neamţ, ne-a asigurat că, săptămâna viitoare, se vor finaliza aceste opraţiuni, urmând ca de la APDRP Bucureşti să se stabilească exact câte din proiectele întreprinzătorilor nemţeni vor intra sigur la finanţare. Asta depinde de punctajele obţinute după evalurarea finală, după trecerea perioadei pentru contestaţii, după care se va publica raportul de selecţie finală  a proiectelor eligibile la finanţare. Din păcate, e ultima „bătălie” pe fondurile europene destinate creării şi dezvoltării microîntreprinderilor din mediu rural. Asta pentru că s-au epuizat fondurile cu o astfel de alocare.

 

 

200.000 euro, valoarea maximă a unui proiect

 

Sprijinul financiar european alocat pentru microîntreprinderile de la sate vizează dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale. Banii se dau atât pentru microîntreprinderi nou create, cât şi pentru cele deja existente.

Investiţii non-agricole productive se pot face în industria uşoară, în activităţi de procesare a lemnului, începând de la stadiul de cherestea, cu excepţia mobilei, precum mecanică fină, asamblare maşini, unelte şi obiecte casnice, producerea de ambalaje. Fonduri europene se alocă şi pentru  investiţii privind dezvoltarea activităţilor meteşugăreşti, servicii pentru populaţia rurală, producerea de energie regenerabilă.

Ajutorul public nerambursabil va fi de până la 70 % din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi 50.000 euro/proiect dacă beneficiarii sunt PFA-uri, 100.000 euro/proiect pentru microîntreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în transportul rutier şi 200.000 euro/proiect pentru celelate microîntreprinderi.

Beneficiarii acestor finanţări pot solicita plata unui avans de până la 20 % din valoarea ajutorului public.

Tina CONDREA