Semnal editorial „În Gura Marelui Urs”, prima carte despre elevii-deținuți de la Târgșor

Recent, a văzut lumina tiparului volumul „În Gura Marelui Urs”, semnat de Ana Maria Lemnaru, prima carte ilustrată despre elevii închiși pe motive politice la penitenciarul Târgșor, de către autoritățile comuniste. Romanul, apărut la Editura Manuscris, prezintă povestea documentar-ficțională a 700 de copii care au fost întemnițați în România, în perioada comunistă, între 1949 – 1951.
Povestea este inspirată din viața lui Ioan Ladea (1935 – 2001), cunoscut din memorialistica închisorilor comuniste drept cel mai tânăr deţinut politic de la închisoarea Târgşor, care avea în momentul arestării, adică în anul 1949, doar 13 ani. Ajunși la Târgșor din motive mai degrabă absurde, elevii sunt puși în fața reeducării, un proces de obținere de informații și compromitere a lor. Copiii se împart în două grupuri: de o parte, cei care au acceptat reeducarea și crezul comunist, iar de cealaltă parte, cei care au refuzat-o. Pe parcursul poveștii, ei descoperă că nu pot ieși din închisoare decât prin solidaritate și renunțarea la conflict și ură. În tot acest periplu, elevii sunt însoțiți de un personaj surprinzător și sensibil.
Ana-Maria Lemnaru s-a născut la Piatra-Neamț, în anul 1993. A urmat cursurile Colegiului Național „Petru Rareș” din localitate, absolvind, în 2017, Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, specializarea Grafică.
În decursul timpului, a ilustrat literatură și a făcut scurtmetraje de animație. Aspiră să devină un artist care să pună în valoare puterea poveștilor în educație și dezvoltare socială. În viziunea sa, arta este o formă de a oferi realități originale, profunde și valoroase oamenilor din jur.
Artista a participat la cursuri susținute prin BIB-UNESCO ALBIN BRUNOVSKY Workshop, Bratislava (2017), bursa „Tinere Talente”, Fundația Principesa Margareta a României (2013, 2015, 2017), Bursa Erasmus de studiu la Metropolitan University of Manchester, Anglia (2016) și Universidad Catolica Portuguesa, Porto, Portugalia (2014).
Între cărțile pe care le-a mai ilustrat se numără: „Nimeni nu zboară niciodată singur”, „Țara privitului peste gard” și „Trandafirul Prințesei”.
Irina NASTASIU