Stradă veche, haine noi  

31/10/2014

_DSC0012 _DSC0055Una dintre cele mai cunoscute străzi din municipiul Roman este strada Anton Pann, stradă cu o istorie aparte. Această arteră a cetăţii muşatine a cunoscut „greutăţile” şantierului în primii ani de după război când au fost construite primele blocuri pentru muncitorii fabricilor din oraş. Putem spune că a fost primul cartier de blocuri al Romanului fiind în perioada anilor 70 cunoscut ca un cartier al tinerilor. Anii au trecut iar după 1990 liniştita stradă Anton Pann a devenit strada cu cei mai mulţi pensionari. Bătrânii rezidenţi ai acestui cartier sunt un simbol al oraşului iar de la ei poţi afla poveştile extraordinare a renaşterii  Romanului în anii grei de după cel de-al doilea război mondial. Aceşti bătrâni au pus umărul efectiv la industrializarea municipiului în primele decenii de după război.

Locuitorii de pe strada Anton Pann din Roman au, acum, în pragul iernii trotuare moderne. Săptămâna trecută s-au finalizat lucrările de modernizare a străzii, iar miercuri, 29 octombrie, a avut loc recepţia finală a lucrărilor, care a fost făcută de către Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

“Apreciez că este o lucrare bună, dar încă mai sunt unele lucruri de realizat, pe care le-am transmis constructorului, cum ar fi chituirea unor borduri sau completare, acolo unde mai este nevoie, cu pământ. Această lucrare s-a ridicat la suma de aproximativ 300.000 de lei, cu tot cu TVA, bani proveniţi exclusiv de la bugetul local”, a declarat primarul Romanului.

Lucrările de modernizare a acestor trotuare s-au desfăşurat în aproape 60 de zile iar odată finalizate au redat străzii aspectul modern dar liniştit al unei staţiuni de odihnă pentru seniorii cetăţii muşatine. Încet, încet cartierul prinde viaţă odată cu apariţia zgomotoşilor nepoţi ce înseninează zilele bunicilor gârboviţi de ani şi de greutăţile unei vieţi pline până la urmă de împliniri. Cartierul recunoscut şi lăudat în zilele caniculare de vară de răcoarea regăsită la umbra arborilor plantaţi cu ani în urmă va trece şi printr-o nouă etapă de plantare de copaci tineri şi amenajare de spaţii verzi astfel încât din primăvară şi până toamna târziu strada-cartier să semene cu o grădină de flori.

“Am dorit să realizăm această modernizare pentru ca Anton Pann să devină Copoul Romanului. Lucrarea reprezintă un semn de respect pentru cetăţenii din acest cartier. Încercăm să aducem zona la un standard cât mai ridicat. Voi discuta cu reprezentanţii din primărie, pentru a pune la cale un proiect pentru anul viitor, care să cuprindă amenajarea băncilor de la intrarea în blocuri, astfel încât zona să arate cât mai bine. Mă bucur, aşadar, că am putut să finalizăm această lucrare într-un timp relativ scurt şi în condiţii cât mai bune”, a mai afirmat primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu.

Suprafaţa totală reamenajată pe strada Anton Pann a fost de aproape 5 000 de metri pătraţi iar constructorul a trebuit să aibă în vedere şi faptul că în viitorul apropiat aceste lucrări se vor uni cu alte artere din cartierele alăturate ce vor intra într-un program de reamenajare astfel încât nu mai departe de sfârşitul anului viitor să se poată spune că de la un capăt la altul Romanul este un alt oraş, un oraş european al secolului XXI.

Dan VASILIU