Sanitas face noi propuneri pentru creșteri salariale în sănătate

06/01/2017

Sindicatul Sanitas, reprezentat la nivel județean de președintele Eva Ungureanu, a transmis precizări privitoare la Legea nr. 250/2016, „având în vedere faptul că publicarea legii a dus la apariția unor interpretări eronate și faptul că în textul acesteia există o serie de erori materiale și omisiuni“. Federația SANITAS a transmis pe 5 ianuarie 2017, către Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății, propunerile de corectare a Legii nr. 250/2016, iar ieri, 6 ianuarie, acestea au fost discutate și susținute în cadrul unei întâlniri cu Florian Bodog, noul ministru al sănătății.

Cele mai importante propuneri ale sindicatului Sanitas se referă la reformularea articolului din lege care induce confuzie cu privire la aplicabilitatea grilelor din Anexa 1 pentru personalul prevăzut la pct. 4, întrucât în Legea nr. 284/2010 personalul tehnico-administrativ nu a fost prevăzut în Anexa III – Familia ocupațională „Sănătate“. Un alt punct de interes se referă la sporuri, precum și la celelalte drepturi salariale specifice activității, care, potrivit sindicaliștilor, trebuie calculate raportat la noile salarii de bază prevăzute de Anexa 1 a legii pentru toate specialitățile medicale. Sanitas a propus, practic, eliminarea excepției de la pct. (62) privind modul de aplicare al sporurilor pentru specialitățile oncologice și arși.

Sanitas a mai solicitat ca, la art. 32, pct. (7) din OUG nr. 20/2016 susținerea fondului de salarii cu toate sporurile accesorii să fie susținută din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. „Păstrarea formei vechi a legii ar însemna susținerea doar a sumelor necesare plății noilor salarii de bază, urmând ca diferența pentru influența sporurilor să fie susținută de către unitățile sanitare din serviciile medicale contractate cu casa, ceea ce ar face imposibilă aplicarea sporurilor mai ales la spitalele de monospecialitate (TBC, Infecțioase, SIDA etc.), unde cuantumul sporului poate ajunge la 100%. La Anexa 1 – Familia ocupațională de funcții bugetare «Sănătate și asistență socială» precizăm faptul că, prin publicarea noilor grile, funcțiile de conducere (membrii comitetului director, medic-șef, șef-serviciu, șef-birou etc.) vor avea un nivel de salarizare mai mic decât personalul din subordine. Federația SANITAS a propus creșteri salariale pentru funcțiile de conducere, astfel încât să fie eliminată această deficiență a legii care ar fi dus la demotivarea persoanelor care ocupă funcții de conducere“, subliniază sindicaliștii.

Eliminarea erorilor materiale din grilele de salarizare este un alt aspect solicitat de Sanitas. De exemplu, asistentul medical debutant cu studii post-liceale, muncitor calificat I, II, III, grila clinic etc. Sanitas solicită și completarea grilelor cu funcțiile care lipseau. Spre exemplu, personalul tehnico-administrativ cu studii SSD din grila de neclinic, preot, garderobier etc. Un alt aspect prevede includerea tuturor categoriilor profesionale tehnico-administrative din sectorul de asistență socială și medico-socială în grila de salarizare a Legii nr. 250/2016 și, nu în ultimul rând, salarizarea personalului din cadrul direcțiilor de sănătate publică prin asimilare cu funcțiile din cadrul caselor județene de asigurări de sănătate.

Geanina NICORESCU