Polițiștii au găsit nereguli la firmele de transport valori

12/01/2017

Ultima acțiune de control la firmele de pază, protecția bunurilor și valorilor și la firmele specializate în sisteme de alarmare s-a încheiat recent, după ce polițiștii nemțeni au verificat 162 de unități din tot județul Neamț.

Majoritatea agenților economici controlați sunt în regulă, deficiențe fiind găsite doar la 6 firme. „În perioada 14 decembrie 2016 – 5 ianuarie 2017, sub coordonarea Direcției de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiști nemțeni au desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului, verificarea respectării prevederilor legale privind paza și protecția bunurilor și valorilor pe timpul transportului, păstrării ori depozitării acestora. Acțiunile au vizat identificarea deținătorilor de valori și a societăților specializate care realizează transportul de valori cu încălcarea prevederilor legale, precum și reducerea riscului producerii unor infracțiuni grave asupra persoanelor care efectuează operațiuni cu valori monetare sau a personalului de pază și protecție“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Polițiștii au îndrumat și controlat prestatorii de servicii în domeniul sistemelor de alarmare, au verificat licențele societăților specializate, dacă acestea au fost reînnoite sau dacă au fost actualizate regulamentele de organizare și funcționare.

În cadrul acțiunilor, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Neamț au verificat și modul în care agenții economici manipulează, depozitează și transportă valorile monetare, la hipermarket-uri, centre de procesare valori monetare și casierii colectoare, care efectuau operațiuni cu numerar însemnat. Au fost verificate 162 de unități economice, dintre care 25 de hiper- și supermarket-uri și centre comerciale, 23 de stații de distribuție a carburanților, 17 de casierii colectoare și 97 de alte locuri de depozitare. Au fost verificate 17 de autospeciale care desfășurau activități de transport de valori monetare.

În cadrul controalelor, polițiștii au aplicat 6 amenzi, dintre care 3 conducătorilor de societăți specializate și 3 prestatorilor, în valoare totală de peste 14.000 lei. Neregulile constatate țin de deficiențe pe linia asigurării pazei locurilor de manipulare și depozitare valori, de lipsa protecției electronice a locurilor de manipulare, păstrare și depozitare, și de deficiențe pe linia transportului valorilor monetare.

Cristina IORDACHE