Munca în străinătate: „mărul otrăvit“ sau șansa la o viață decentă?

09/11/2016

plata1*Zilele acestea, angajatorii de peste hotare oferă două joburi de zugrav și una de bucătar

În România zilelor noastre, tinerii au puține șanse de realizare. Se știe acest lucru. În această ecuație putem include și familiile cu venituri medii, care, oricât de mult s-ar strădui să muncească, tot nu pot face față „tăvălugului“ apăsător al datoriilor la bănci, a platei întreținerii și a altor cheltuieli zilnice, care nu pot fi acoperite în totalitate de salariile de mizerie din țară. Din acest motiv, multe persoane pleacă peste hotare, sperând la un trai decent, chiar dacă această hotărâre nu este una atât de simplă cum s-ar crede, mai ales că în țară vor rămâne cei mici, care vor suferi cel mai mult. Dar chiar și așa, după Revoluție, mii de nemțeni au trecut frontiera și și-au găsit de lucru în țările civilizate, de unde au trimis bani în țară, pentru case, apartamente și mașini. Desigur că toate aceste plecări au și părțile lor negative, de-a lungul timpului multe familii s-au destrămat, fiindcă, așa cum se spune „ochii care nu se văd, se uită“.

Trecând de la acest aspect, în această perioadă, nemțenii calificați ca zugravi sau vopsitori pot lucra în străinătate, mai precis în Slovenia pentru un salariul lunar de aproximativ 1.200 de euro, plus alte beneficii. Cele două joburi sunt oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin rețeaua europeană EURES. Candidații la aceste posturi trebuie să aibă calificare și experiență în domeniu de cel puțin 2 ani. Se va lucra câte 40 de ore pe săptămână. Persoanele interesate de aceste locuri de muncă trebuie să dețină permis de conducere categoria B și să vorbească una din următoarele limbi: germană, engleză sau bulgară. Durata contractului va fi de 12 luni. Ca sarcină de serviciu, viitorii angajați trebuie să măsoare suprafețele de lucru, stabilirea necesarului de izolație/vopsea, pregătirea materialelor, încărcarea fisurilor, aducerea suprafețelor la nivel și aplicarea straturilor de vopsea, tapet, zugrăveli și finisaje speciale. Angajarea se va face în Slovenia, dar se va lucra în Germania. În plus, firma străină mai solicită abilități practice și atenție foarte mare la detalii. CV-urile trebuie trimise până la data de 30 noiembrie 2016, la adresa de e-mail: istoritve@email.com, persoana de contact Mr. Bozic Igor. Pentru monitorizare, CV-urile trebuie să ajungă la consilierul EURES Adrian Bulgaru, de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, la adresa de e -mail: adrian.bulgaru@nt.anofm.ro. Număr de telefon: 0233.219.514 sau 0233.743.848.

* A doua ofertă EURES este de bucătar

Postul vacant se găsește în Germania, în localitatea Niederbayern, și este intermediat de Agenția Federală de Muncă – Centrala de Mediere a Străinilor și Specialiștilor ZAV Bavaria, ca reprezentant al angajatorului german, Gutshof Uttlau. Activitatea viitorului angajat presupune prepararea mâncărurilor din meniu, asigurarea și controlul calității, depozitarea și utilizarea cu atenție a materiilor prime. Pentru acest job, firma cere calificare profesională încheiată ca bucătar, creativitate și capacitatea de coordonare a unei echipe, permis de conducere categoria B, automobil personal, precum și mulți ani de experiență în domeniu. Constituie un avantaj cunoașterea preparatelor bavareze. În plus, candidații trebuie să vorbească limba germană, nivel A2/B1. Salariul oferit începe de la 1.700 euro brut pe lună. Angajatorul asigură cazare la aproximativ 6 km de locul de muncă, sau poate oferi sprijin în vederea găsirii unei locuințe. Contractul de muncă este sezonier, în perioada: aprilie-octombrie 2017. Programul de lucru este flexibil (se lucrează 20-39 de ore pe săptămână). Se transmite CV-ul model Europass cu fotografie, completat la calculator în limba germană, la adresa de e-mail: ZAV-IPS-Bayern@arbeitsagentur.de, cu specificarea codului de referință AH – 251. CV-urile se vor trimite până la data de 16 decembrie 2016. Pentru monitorizare, CV-urile trebuie să ajungă la consilierul EURES Adrian Bulgaru, de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, la adresa de e-mail: adrian.bulgaru@nt.anofm.ro. Mai multe informații se pot obține sunând la numărul de telefon:0233.219.514 sau 0233.743.848.

V. ANDRIEȘ