Mâine, la Biblioteca „G. T. Kirileanu”, Lansarea romanului „Fericire sub limite”, de Vasile Baghiu  

29/10/2014

vasile baghiuMâine, la orele 17, va avea loc, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”, lansarea romanului „Fericire sub limite”, semnat de scriitorul Vasile Baghiu, roman apărut recent la Editura Charmides. Vor lua cuvântul scriitorii Adrian Alui Gheorghe, Ioan Neacşu, Dorin Ploscaru şi Adrian G. Romila.

„În anii ´80 am lucrat la Sanatoriul Bisericani, ca asistent medical. A fost o perioadă de şapte ani, în care am cunoscut, la o vârstă tânără, boala, izolarea şi moartea, dar şi bucuria celor care lucrau acolo şi care aveau viaţa lor. Era un amestec pe care nu-l puteai întâlni oriunde. Sanatoriul a fost un loc special pentru mine, mai ales la acea vârstă, la 20 de ani. Alegerea a fost a mea, când am terminat Liceul Sanitar, dar s-a produs sub influenţa romanului lui Thomas Mann, „Muntele vrăjit”, în care este vorba tot despre un sanatoriu. Asemenea unui personaj din acest roman, şi în romanul meu apare un profesor pregătit să plece cu familia într-o excursie prin Europa, însă rezultatul radiografiei pe care o făcuse – şi care arată faptul că suferă de tuberculoză – îl determină să se răzgândească şi să se interneze în Sanatoriul Bisericani. El rămâne acolo şi toată viaţa i se schimbă din cauza acestei întâmplări”, spune Vasile Baghiu.

Romanul vorbeşte despre felul în care viaţa ne poartă, într-o parte sau în alta, fără ca noi să putem avea un control asupra lucrurilor. Totul se întâmplă pe fundalul unei Românii din anii ´80 dar şi din anii de tranziţie. Aşadar, romanul cuprinde şi poveştile personajelor, dar şi ceva din agitaţia şi frământările epocii pe care o trăim acum. Deşi nu este un roman autobiografic, „Fericire sub limite” porneşte de la experienţele personale ale autorului, îmbrăcate în haina ficţiunii.

După cum mărturiseşte Vasile Baghiu, titlul „Fericire sub limite” arată faptul că oamenii din acest roman trăiesc un fel de fericire obişnuită, comună, o fericire la care avem acces cu toţii.

În ceea ce priveşte raportul cu Divinitatea, acesta se reflectă în conversaţiile unor suferinzi din sanatoriu. „După ce trece prin experienţele internării, omul devine credincios. Asta se întâmplă de cele mai multe ori, pentru că suferinţa ne face să ne raportăm altfel la Dumnezeu”, adaugă Vasile Baghiu.

Născut la 5 decembrie 1965, la Borlești, judeţul Neamț, Vasile Baghiu a publicat mai multe volume de poeme, o culegere de proză scurtă, două romane, precum și numeroase articole, cronici literare și eseuri în periodice. Este inventatorul „himerismului”, concept și manifest care teoretizează o direcție nouă în poezie. Laureat al câtorva premii literare în Romania, a primit mai multe burse „writers-in-residence” în Germania, Austria, Scoția și Elveția. Unele din creațiile sale au apărut în traduceri germane, spaniole, italiene, rusești, maghiare, slovace și cehe.

Numeroase poeme pe care le-a scris în engleză pot fi citite în reviste și antologii din SUA, Marea Britanie, Canada și Noua Zeelandă.

În prezent, Vasile Baghiu este psiholog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ şi cadru didactic la Şcoala Postliceală Sanitară din Piatra-Neamţ.

Irina NASTASIU