Lege și Justiție. Demisia DNA

17/07/2017

 

 

Demisia ori demiterea baschetbalistei nu ajută cu nimic.

În sistemul actual, e foarte posibil ca în locul ei să vină o persoană idem, plus/minus, cu ceva nuanțe.

De ce? Foarte simplu: pentru că, în sistemul actual, înlocuitorul ar fi tot rodul unei negocieri, nu numai între președinte și prim-ministru, cum a fost ante, ci al unei târguieli mult mai complexe, acum fiind implicați: primul secretar Dragnea, SRI, CSM, ambasade și chiar președinți euro-atlantici. Adică toți cei care, dinăuntru și dinafară, apără de zor independența justiției.

Și-atunci, care e soluția, domnu Geo?

Am zis mai zilele trecute, repetând ceea ce tot spun și scriu de ani buni, că în toate structurile justiției, ca și în altele, se impune a se institui sistemul alegerii conducătorilor de către colectiv, ca și autoreglarea în adunările generale a chestiunilor profesionale și deontologice.

Ei bine, singur mă corectez, la modul cel mai sever: în cazul DNA această soluție nu este suficientă.

DNA a fost croită din start, ori a devenit în cel mai scurt timp, o structură politică, politizată, stalinistă, represivă – mai vreți? mai puneți de la voi orice epitet, tot ce e mai rău. A nenorocit oameni, a distrus familii, a tulburat grav activitatea în economie, administrație și chiar în politică. A tulburat grav, foarte grav și greu remediabil într-un termen onest, încrederea în justiție, însăși lozinca „DNA/ Să vină să vă ia!“ împingând România într-o isterie a celor care vor „sânge“, linșaje ca în Far-West, eventual execuții tip „procesul“ Ceaușeștilor.

Și mai e ceva: acest sistem politico-judiciar de-a dreptul mafiot – să nu ezităm a pronunța cuvintele adecvate – s-a constituit într-o mare bătaie de joc la adresa tuturor procurorilor – o profesie atât de respectabilă și de importantă.

Și-atunci?

Soluția este foarte simplă, deși nu-mi fac iluzii că va fi simplu de aplicat.

Un organism atât de nociv și de criminal trebuie desființat. Nu trebuie să existe trei feluri de procurori, cum nu sunt trei feluri de judecători. Trebuie să fie un singur fel de procurori, departajați doar pe grade de jurisdicție și, foarte important, specializați pe materii cum ar fi infracțiunile bancare, financiare, spălarea de bani și altele.

Trebuie redate societății NORMALITATEA, încrederea și prezumțiile elementare.

Toate acestea nu sunt posibile atâta timp cât șefii justiției sunt desemnați prin „negocieri“ de către un șef de partid condamnat (chiar dacă abuziv, prin presiune DNA), un prim-ministru de conjunctură, un ministru al justiției „conferențiar“ și mai ales un președinte timorat, timorabil și pușcăriabil.

Mai la concret, măsuri:

Parlamentul să ia „la mână“ toată pleava de ordonanțe care au nenorocit țara, iar când ajunge la ordonanța DNA să o respingă scurt (ce să fac, dau și eu indicații Parlamentului, cum a dat marele președinte, în prima zi de mandat);

Printr-o lege de trei fraze să se instituie sistemul democratic de ALEGERE a conducătorilor din toate structurile de parchete și justiție de către colectivele respective;

serviciile de intelligence să fie dirijate fain-frumos să-și vadă de treaba lor;

ambasadele și președințiile europene și transatlantice să fie informate cu toată gentilețea diplomatică despre faptul că Mafia s-a născut în Italia, a traversat Europa, apoi Atlanticul, unde a cucerit America și a joncționat cu Mafia rusă; în sfârșit, că România este un stat de drept care își rezolvă problemele la fel de ușor sau de greu ca toate celelalte.

În aceste condiții, demisia/demiterea baschetbalistei nici nu mai prezintă vreo importanță. Pigmeii, oricât ar fi de masivi și de agresivi, se rătăcesc în praful stelar al istoriei.

Jud. Gheorghe MOROȘANU

nihilsinegeo@yahoo.com