Hai sobar, sobar…

12/09/2017

*Pe lângă meseria de coșar, și cea de sobar se practică tot mai rar

În această săptămână, la Târgu Neamț se găsesc 115 locuri de muncă vacante, cele mai multe în industrie, respectiv 58. În acest domeniu, 25 de persoane își pot găsi de lucru în confecții. Pe lângă aceste ocupații, ca noutate, se găsește un post vacant de sobar, meserie care nu va mai trece mult timp și nu vor mai exista doritori să o practice. La fel cum se va întâmpla și cu coșarii, îndeletnicire care este pe cale de dispariție. Rămâne de văzut dacă cei în măsură vor organiza cursuri de formare profesională, așa încât, aceste ocupații să poată fi practicate de tinerii interesați. Așa cum se știe, meseria de sobar este destul de bine plătită, chiar dacă necesită efort și pricepere.

Trecând de la acest aspect, tot la Târgu Neamț, mai sunt disponibile 8 posturi de muncitor necalificat, 5 pentru brutari și 4 pentru lăcătuși mecanici. Angajatorii mai dispun de următoarele posturi:călcătoreasă, electrician, operator articole tehnice din poliuretan, sobar, sudor, tâmplar și vulcanizator.

În construcții, agricultură și silvicultură, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț intermediază 18 posturi, în aceste ocupații:circularist, corhanitor, dulgher, fasonator, fierar betonist, gaterist și zidar.

În comerț și servicii sunt disponibile 39 de joburi. Aici, ospătarii și bucătarii sunt la mare căutare, în primul caz sunt libere 12 slujbe, iar în al doilea 7. Firmele mai oferă aceste ocupații:ajutor de ospătar, ajutor de bucătar, barman, cameristă, inginer zootehnist, lucrător pensiune turistică, spălător auto și vânzător.

V. ANDRIEȘ