După 8 ani de așteptare, o femeie din județul Neamț a primit darul vederii

08/01/2017

*Este primul transplant de cornee efectuat anul acesta

O tânără mămică din județul Neamț a avut șansa de a beneficia, în urmă cu câteva zile, de un transplant de cornee, prin prelevare de la o femeie aflată în moarte cerebrală. Aceeași șansă a avut-o și un bărbat în vârstă de 29 de ani, din Vaslui, care a primit cealaltă cornee de la donatoare, ambele intervenții chirurgicale fiind realizate la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iași.

Nemțeanca a fost diagnosticată cu cheratită pe când avea 5 ani. Cheratita este o inflamație a corneei, membrană transparentă din partea din față a globului ocular. Cauzele cele mai frecvente ale cheratitei sunt infecțiile provocate de virusuri, bacterii sau fungi.

Pronosticul dat atunci, de medici, tinerei a fost extrem de sumbru, până la pierderea vederii. Doctorii i-au recomandat transplantul de cornee după vârsta de 18 ani. Dacă se agravează, cheratita poate duce la orbire, și nu e de mirare că, până la vârsta de 28 de ani, femeia a ajuns să mai vadă doar 5% cu ochiul afectat. A fost înscrisă pe lista de așteptare la vârsta de 21 de ani, la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sfântu Spiridon“ din Iași, însă chiar dacă s-au ivit ocazii, femeia nu a putut efectua intervenția chirurgicală din diferite motive – a fost însărcinată sau a avut diferite probleme de sănătate.

Viața tinerei și a bărbatului din Vaslui s-a schimbat după ce au primit un telefon de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iași. Medicii îi anunțau că ar putea primi un transplant de cornee. Au spus imediat da, s-au dus la spital și au primit „lumina ochilor“. Potrivi medicilor, Luminița Pânzaru și Nicu Popuțoaia au șanse mari să-și recapete vederea 100%.

„După șase luni, cel mult un an de zile, corneea va fi absolut normală. Este un lucru extraordinar atunci când poți să redai vederea, cu atât mai mult cu cât, în rest, ochiul, în afară de cornee, pentru că ambii au avut probleme numai la nivelul corneei, ochiul este absolut normal. Retina este normală, nervul optic este normal, zona receptoare a creierului este normală“, a explicat conf.univ.dr. Camelia Bogdănici, medic oftalmolog la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“ Iași.

În România nu există o bancă de țesut de cornee, așa încât singura șansă a pacienților cu problem este recoltarea de la persoane aflate în moarte cerebrală. În acest caz, cele două cornee au provenit de la o femeie de 38 de ani cu o malformație cerebrală ruptă. De la acest donator s-au recoltat plămânii, care au „plecat“ la Viena. La Iași a rămas corneea și la București au plecat os, tendon și piele.

Geanina NICORESCU