Bombă găsită de un cioban

20/04/2017

Un cioban care păștea oile pe malul Siretului, în zona Buruienești (comuna Doljești), a găsit muniție rămasă neexplodată din Al Doilea Război Mondial.

Marți, 18 aprilie 2017, la ora 17:01 bărbatul a anunțat descoperirea la Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț. La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică, formată din doi subofițeri, cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care au ridicat un proiectil exploziv calibrul 105 mm provenit din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării și, ulterior, a distrugerii. „Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafață de 300 mp și nu a mai descoperit alte elemente de muniție“, a declarat sublocotenentul Adrian Gheorghe Rotaru, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii munițiilor neexplodate, ISU Neamț recomandă ca mai întâi să se anunțe imediat prin SNUAU 112, cel care a găsit să nu miște de pe loc munițiile descoperite neexplodate, să respecte regulile și măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea munițiilor neexplodate, să nu dezmembreze sau să predea muniții neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deșeurilor metalice, să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive, să nu lovească, să taie sau să demonteze munițiile neexplodate, să nu aprindă focul în apropierea munițiilor descoperite neexplodate. (C.I.)