Ziua Vânătorilor de Munte, sărbătorită la Târgu Neamț

Ziua Vânătorilor de Munte va sărbătorită, mâine, la Târgu Neamț, în cadrul unui eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Târgu Neamț și Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” din Miercurea Ciuc.
Manifestările vor debuta la ora 12.00, la Monumentul Vânătorilor de Munte, cu primirea invitaţilor, oficialităţilor, veteranilor de război şi cadrelor militare în rezervă şi în retragere, urmată de primirea onorului şi a raportului de către reprezentantul eşalonului superior. După intonarea Imnului Naţional al României, va avea loc oficierea serviciului religios de cinstire a memoriei ostaşilor români căzuţi la datorie, personalităţile civile şi militare participante urmând să susțină alocuţiuni şi mesaje. Programul va continua cu intonarea Imnului Eroilor, urmată de ceremonia depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori, în memoria ostașilor români căzuți la datorie în Primul Război Mondial și ceremonia militară de predare – primire a Ștafetei de rememorare a Marșului Vânătorilor de Munte.
În cadrul evenimentului, Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria” din Răuceşti (președinte Dumitru Stan) și Asociaţia „În Munţii Neamţului” (preşedinte Neculai Luca) vor organiza expoziţii de ilustrate şi expoziţii de picturi cu scene de război. Manifestările de la Monumentul Vânătorilor de Munte se vor încheia cu un program de cântece patriotice.
Între orele 13.00 – 14.00, va avea loc defilarea, prin centrul oraşului Târgu Neamţ, a detașamentului și a tehnicii militare a Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” din Miercurea Ciuc, urmată de închiderea manifestărilor și predarea – primirea Ștafetei omagiale de rememorare a Marșului Trupelor de Vânători de Munte.

Monumentul Vânătorilor de Munte, inaugurat în 1939

Data de 3 noiembrie reprezintă, pentru orașul Târgu Neamț, sărbătoarea care marchează constituirea, la 3 noiembrie 1916, a primului batalion de vânători de munte din Armata Română, ca unitate de elită care să intervină în situații extreme.
După 20 de ani de la formarea acestui batalion, veteranii de război din Târgu Neamț au luat inițiativa ridicării unui monument dedicat acestui eveniment. Monumentul-mausoleu a fost construit la propunerea Societății „Cultul eroilor”, cu sprijinul Comitetului de inițiativă al vânătorilor de munte, cu sediul în București, în fruntea căruia se afla generalul Virgil Bădulescu, maior la acea vreme. Acesta a fost cel care a instruit și pregătit, la Târgu Neamț, primul batalion de vânători de munte, cu ajutorul a 28 ofițeri din cadrul corpului de armată al vânătorilor de munte. Vânătorii de munte instruiți la Târgu Neamț au înfruntat vitejește inamicul, obținând numeroase victorii în luptă. Batalionul de aici a fost decorat cu distincția „Crucea Mihai Viteazul”.
Monumentul-mausoleu, realizat de arhitectul Theodor Burca, a fost inaugurat la 29 iunie 1939, în cadrul unei ceremonii solemne la care a participat regele Carol al II-lea, alături de numeroși generali, ofițeri superiori ai corpului de armată al vânătorilor de munte și oficialități ale județului Neamț.
Lucrarea are un soclu cu înălţimea de 16 metri, care sugerează prin forma sa un foişor de observator. Pe soclu sunt două basoreliefuri, realizate în bronz tot de către Theodor Burca. Unul prezintă o femeie înaripată, care simbolizează România, iar al doilea basorelief prezintă militari români avântându-se în luptă.
Pe o treaptă superioară a soclului se află un vultur ce-şi ia zborul către vest, direcţia ostaşilor primului batalion de vânători de munte porniţi spre frontul de luptă. În partea de nord, apare la suprafaţă cripta mausoleului, sub forma unui mormânt, cu o cruce albă pe lespedea neagră. (monumenteneamt.ro)
În cripta de la baza monumentului sunt înhumate rămășițele eroilor vânători de munte, căzuţi pe frontul de luptă în Războiul de Reîntregire a Neamului.
Irina NASTASIU