Ziua şi cazul de tuberculoză

TBCAvem cei mai mulţi bolnavi de TBC din UE

8 nemţeni au pierdut lupta cu boala anul acesta

Mai mult de un sfert din numărul total al nemţenilor aflaţi în evi-denţele medicale cu tu-berculoză reprezintă ca- zuri noi, depistate în primul trimestru al acestui an. Practic, 90 din cei 346 de bolnavi ţinuţi sub observaţie şi tratament au contactat maladia în primele trei luni din 2015. Şi mai grav este faptul că încă se mai moare din cauza acestei afecţiuni teribile, dar tratabile. Anul acesta au pierdut lupta cu boala 8 nemţeni.
România conti-nuă să fie ţara cu cei mai mulţi bolnavi de tuber-culoză din UE, cu o incidenţă de patru ori mai mare faţă de media UE, însă Ministerul Să-nătăţii susţine că şi-a propus să elimine această maladie contagioasă ca problemă de sănătate publică, până în 2050.
Conform rapoar-telor OMS, pentru tuberculoza rezistentă la trata- ment, doar o parte din medicamente sunt dispo-nibile în România, iar dacă schema de tratament nu este adminis-trată corect şi complet, vindecarea pacienţilor nu este posibilă. În ju-deţul Neamţ funcţio-nează unul dintre pu- ţinele centre de tratare a tuberculozei rezistente la tratament, respectiv în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani.
Potrivit Strategiei adoptate recent de Guvern, pentru tratarea tuberculoşilor ar fi ne-voie de circa 56.000.000 de euro anual. În ciuda planurilor ambiţioase, suma investită de stat în aceşti pacienţi este de 25 de ori mai mică, însă onorabilii de la Ministerul Sănătăţii au subliniat că sumei aprobate în acest an i se adaugă fonduri aduse de peste hotare şi prin ONG-uri.
Tuberculoza este o boală contagioasă și, la fel ca o banală viroză, se transmite prin aer, în special în încăperile ne-aerisite. Atunci când o persoană bolnavă strănută, tușește, scuipă sau râde, răspândește în aer germenii periculoşi, cunoscuţi drept bacilii Kock.
Imunitatea scă-zută, subnutriţia şi unele afecţiuni, precum diabetul sau HIV, cresc riscul de declanşare a bolii. În general, tuberculoza este asociată cu sărăcia. iar, de teama contaminarii, bolnavii sunt stigmatizaţi de societate.
Depistată la timp şi tratată corespunzător, tuberculoza se vindecă. Fără complicaţii, tratamentul durează 6 luni. Dacă germenii sunt rezistenţi la antibiotice, terapia durează până la 2 ani, cu tratament costisitor, asigurat de stat.
La nivelul Direc-ţiei de Sănătate Publică Neamţ există o reţea de supraveghere şi control a bolilor transmisibile, cu ramificaţii în ambulatoriile de specialitate şi în Spitalul Bisericani. Pacientul cu simptome pulmonare trebuie să se prezinte la cabinetul pne-umologului din poli-clinică, iar dacă investi- gaţiile evidenţiază diag- nosticul, bolnavul este internat la Bisericani. De la caz, la caz, pacientul poate primi tratamentul şi la domiciliu. Asistenţii din reţeaua TBC a DSP au obligaţia de a merge la domiciliul bolnavului pentru ancheta epide-miologică, în vederea stabilirii contacţilor. După caz, mai ales dacă este vorba despre mediul rural, familia pacientului este chemată la cabinetul me-dicului de familie din localitate. La domiciliul pa- cientului se face dezinfecţia.

Geanina NICORESCU