Ziua Recunoștinței, sărbătorită la Goșmani

ziua-recunostintei *Cu acest prilej, au fost lansate trei proiecte educaționale susținute de Școala Gimnazială „Gheorghe Nicolau“ Români: „Nu uita că ești român!“, „Ion Creangă – mărțișorul literaturii române“ și „Tradiții și obiceiuri la… Români“

Ziua Recunoștinței a fost sărbătorită de credincioșii din Parohia Bărcu – Goșmani, județul Neamț, Protopopiatul Buhuși, ca în fiecare an, în prima duminică din luna noiembrie. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită slujba de mulțumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu. La aceasta au participat preoții din comuna Români, alături de credincioși din sat și din alte localități.

„Deși anul acesta a fost unul secetos, recolta a depășit așteptările. Prin urmare, vor fi donate cereale și alimente unor comunități sărace, unor schituri și mănăstiri. Pentru organizarea acestei sărbători, pr. paroh Gheorghe Ursache s-a bucurat de sprijinul Consiliului și Comitetului parohial“, ne-a spus învățătoarea Verginia Ursache, organizator al manifestării.

După slujba de mulțumire, au fost lansate trei proiecte educaționale susținute de Școala Gimnazială „Gheorghe Nicolau“ Români: „Nu uita că ești român!“, ediția a IX-a (coordonatori: prof. Mariana Cozma și înv. Verginia Ursache), „Ion Creangă – mărțișorul literaturii române“ (coordonatori: prof. Mioara Dragoi și prof. Elena-Daniela Poenaru) și „Tradiții și obiceiuri la… Români“ (coordonatori: prof. Mihaela Aldea și prof. Mariana Cozma).
În curtea bisericii a fost amenajat colțul toamnei, care a încântat pe cei prezenți, în special pe copii. Anul acesta, pentru a arăta cât de gospodari sunt locuitorii satului, organizatorii au amenajat și un țarc cu animale. La sfârșitul slujbei, toți cei prezenți au luat parte la o agapă frățească.

Șezătoare, la Muzeul Satului Goșmani

Tradiționalul concurs național „Nu uita că ești român!“, inițiat în anul 2009, are drept obiectiv principal cunoașterea portului popular românesc și promovarea folclorului, în încercarea de a-i determina pe copii să cunoască valorile poporului român, într-o epocă în care în societatea tradițională românească se simte tot mai mult o migrație către culturi străine de specificul național, existând pericolul pierderii patrimoniului moștenit de la înaintași.
Lansarea celei de-a IX-a ediții a concursului a fost un prilej pentru organizarea unei șezători la Muzeul Satului Goșmani, eveniment la care au participat femei din sat, copii de la Școala Români – Structura Goșmani, cadre didactice, eleve de la Colegiul „Ion Borcea“ Buhuși. Toți participanții au purtat costume populare.

„Copiii au pus întrebări femeilor despre șezătorile din satul de altădată, despre mâncărurile pregătite în gospodăriile țărănești, despre tradiții și obiceiuri. La muzeu, cei mici au admirat obiecte pe care nu le văzuseră niciodată, fiind dornici să afle cât mai multe despre întrebuințările acestora. S-a mai vorbit despre secretele unui cozonac pufos și gustos, despre secretul acririi borșului de putină, despre turtele cu julfă, mălai, despre țesut, răsucit și multe alte lucruri“, ne-a spus înv. Verginia Ursache.

Activitatea vizează promovarea artei ca mijloc de cunoaștere, păstrare și prețuire a portului popular românesc, precum și a tradițiilor și obiceiurilor din diferite colțuri ale țării.

Irina NASTASIU