„Ziua Porţilor Deschise”, la Complexul de Servicii Comunitare Elena Doamna

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la proclamarea zilei de 20 noiembrie ca Zi Internaţională a Drepturilor Copilului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ organizează mâine, între orele 15 – 17, “Ziua Porţilor Deschise”, prilej de a vizita Complexul de Servicii Comunitare Elena Doamna din Piatra-Neamţ.

“Cei care vor să ne vadă la noi «acasă» sunt invitaţi la Complexul de Servicii Comunitare Elena Doamna pentru a afla cum trăiesc, cresc şi învaţă copiii care beneficiază de măsură de protecţie specială, dar mai ales pentru a remarca progresele care s-au făcut în asistenţa socială”, ne-a spus  Cristina Păvăluţă, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

La Centrul „Elena Doamna” trăiesc 109 copii şi tineri, băieţi şi fete, cu vârste cuprinse între 3 şi 25 de ani. Între aceştia se află 9 studenţi care învaţă în centre universitare din Oradea, Iaşi şi Bucureşti.

„Am încercat să reproducem, la nivelul nostru, modelul familial de viaţă pentru aceşti copii. Avem 7 mini-apartamente, în fiecare dintre acestea trăind 12 copii. Un astfel de apartament are o bucătărie, unde copiii servesc masa, având posibilitatea să-şi prepare meniuri la alegere, în funcţie de preferinţe şi de posibilităţile noastre. Copiii beneficiază şi de o sală de studiu, iar cei care au nevoie de sprijin în efectuarea temelor sunt ajutaţi şi îndrumaţi de educatoare. În afara orelor de studiu, în aceste săli au loc şi diferite activităţi, de la confecţionări de obiecte decorative, până la vizionări de programe tv sau alte activităţi care ţin de petrecerea timpului liber. Apartamentele mai cuprind câte 3 – 4 dormitoare, în funcţie de numărul de copii din fiecare grupă, cu maxim 5 paturi în fiecare dormitor, precum şi o sală de baie cu duşuri, chiuvete, toalete şi maşină de spălat, în care fiecare copil poate să îşi spele îmbrăcămintea pe care o foloseşte. La fiecare grupă există doi sau trei educatori care asigură îndrumarea copilului pe parcursul zilei, iar începând cu ora 20.00, copiii se află în grija supraveghetorilor de noapte”, a explicat Felicia Sandu, directorul Centrului Elena Doamna.

 

Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului

 

Astăzi se marchează, în întreaga lume, Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, deoarece pe data de 20 noiembrie 1959 Adunarea Generală a ONU a adoptat „Declaraţia pentru drepturile copilului”, iar în 1989 – „Convenţia cu privire la drepturile copilului”.

Conform prevederilor Convenţiei ONU și Legii 272/2004, completată și modificată, copilul trebuie tratat cu respect, iar statul și cetățenii au obligaţia de a-i asigura cele mai bune condiţii de dezvoltare. Drepturile copilului, cuprinse în Convenţie, trebuie să fie aplicate tuturor copiilor, fără discriminare. Astfel, fiecare copil are dreptul la viaţă, la educaţie şi la o dezvoltare armonioasă.

Cu toate acestea, statisticile arată că în România, unul din trei copii este victimă a violenţei în familie, situând ţara noastră pe primul loc în Europa, în ceea ce priveşte violenţa asupra copiilor. De asemenea, un studiu privind abuzul şi neglijarea copiilor, realizat de organizaţia Salvaţi Copiii România în 2013, arată că 63% dintre copiii chestionaţi sunt bătuţi acasă de către părinţi.

România nu este campioană doar la violenţă asupra copiilor, ci şi la abandonul şcolar. Cele mai recente date UNICEF plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata abandonului şcolar.

O altă formă de abuz împotriva copiilor, apărută odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, o reprezintă plecare părinţilor peste hotare, pentru a-şi găsi un loc de muncă, mii de minori fiind lăsaţi în grija rudelor sau fără nicio ocrotire.

Violenţa exacerbată, abandonul şcolar record, exploatarea prin muncă sau exploatarea sexuală a copiilor, abuzurile de tot felul, analfabetismul sau consumul de droguri sunt fenomene îngrijorătoare, ignorate în mod constant de statul român, care ar trebui să adopte măsuri suplimentare care să ofere protecţie copiilor.

Irina NASTASIU