Ziua Mondială a Salutului, sărbătorită la Școala Postliceală Sanitară Laureatus Târgu Neamț

Dați Bună ziua! sau rostiți o formulă uzuală de salut, faceți un gest sau folosiți o formulă uzuală de politețe, de respect, de simpatie la întâlnirea cu cineva sau la despărțire! Acesta este îndemnul celor de la Școala Postliceală Sanitară Laureatus Târgu Neamț, cu ocazia Zilei Mondiale a Salutului. Cu acest prilej, astăzi, în intervalul orar 9-13, cursanții acestei unități de învățământ vor desfășura o serie de activități, proiectul fiind organizat de către elevi, sub coordonarea profesorului dr. Klara I. Sârbu.

„SALUTUL este primul semn al politeții. În stabilirea relațiilor interumane cu cei din jur salutul este esențial, reprezentând primul pas spre realizarea înțelegerii, colaborării și păcii între oameni de rase, naționalități și religii diferite, reflectând totodată modul de a gândi, purta și interacționa al oamenilor la un moment dat în societate. Cunoașterea este chiar de noi oamenii limitată. Salutul și imaginația fac ocolul Sistemului Planetar“, a subliniat Constantin Doru Băetu, președintele Fundației pentru Știință și Sănătate „Laureatus“.

Codul bunelor maniere impune să salutăm, dacă intrăm primii într-o încăpere, iar ceilalți trebuie să ne răspundă – au mai precizat reprezentanții Școlii Postliceale. Iar dacă întâlnim pe cineva cunoscut aflat într-un grup, să-i salutăm pe toți, și toți trebuie să dea la rândul lor bună ziua. Un bărbat va saluta întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tânără va saluta întotdeauna prima o femeie mai în vârstă. Strânsul mâinii este obiceiul care se practică cel mai des când doi oameni se întâlnesc, chiar și femeile se salută uneori astfel, deși sărutul pe obraz îi face acestui gest o serioasă concurență. Chiar dacă suntem salutați din greșeală de cineva, să nu rămânem impasibili și să răspundem. (G.N.)