Ziua Marinei la “marea dintre munți”

ziua Marinei scena

Oficialităţi, discursuri şi program artistic

Oficializată ca onomastică a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, Ziua Marinei Române şi-a certificat pe deplin, mai bine de un secol, caracterul de autentic festival al mării şi spiritualităţii marinăreşti. Pentru a marca acest eveniment, Consiliul Local şi Primăria Oraşului Bicaz, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, au oferit, ieri, o autentică sărbătoare marinărească „scăldată” în valuri de cânt şi voie bună, jocuri şi concursuri.

 

* „Avem marea cea mare dintre munţi şi marinari destoinici” – primarul Nicolae Sălăgean

 

În deschiderea evenimentului susţinut la Baza navală şi de agrement din Portul Bicaz, Nicolae Sălăgean, primarul oraşului Bicaz, le-a adresat un călduros „Bine aţi venit!” oficialităţilor sosite la ceas aniversar: „Vă rog să-mi permiteţi, într-o aşa zi de mare sărbătoare, iar pentru noi, bicăjenii, de dublă sărbătoare, să vă adresez din suflet un călduros bine aţi venit! Sărbătorim ziua de Sfânta Maria Mare, dar noi bicăjenii – şi o zi dragă sufletului nostru, aici, la poale de Ceahlău: Ziua Marinei. Am fost întrebat zilele trecute de ce Ziua Marinei la Bicaz? Răspunsul a fost pentru că avem mare, marea cea mare dintre munţi, şi avem şi marinari. Marinari destoinici, care sunt urmaşii celor care avem peste 50 de ani, au venit de la Galaţi aici ca să constituie un nucleu de marinari şi care la începuturi au avut drept sarcină transportul permanent de persoane, a celor care locuiau şi locuiesc în satele de pe malul apei şi în acelaşi timp aveau sarcina de a tracta plutele care încă treceau de la Dorna spre Bicaz, pentru ca apoi de aici să fie încărcate pe mijloacele de transportat buşteni, pentru a lua calea locurilor de prelucrare. Asta a fost motivaţia prezentată atunci când mi s-a pus întrebarea la care m-am referit. Există astăzi în Bicaz un nucleu de marinari destoinici care sunt la datorie zi şi noapte şi cărora cu ocazia Zilei Marinei vă rog să-mi permiteţi ca în numele Consiliului Local, al Primăriei Bicaz, să le adresez din suflet sincere felicitări şi urări de sănătate, împliniri, bucurii şi tot ceea ce-şi doresc alături de familiile dumnealor. Sfânta Maria ocrotitoarea marinarilor să vă aibă în pază, să vă lumineze drumurile şi să vă păzească de primejdii! Vânt bun din pupa! Şi pentru că aşa cum spuneam la început, astăzi este şi o mare sărbătoare pentru noi, românii, permiteţi-mi să mă rog ca Sfânta Maria să ne ocrotească pe toţi de relele şi necazurile pământului”.

Prezent la această sărbătoare deosebită, Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a ţinut să sublinieze că bicăjenii au scris istoria şi au înfăptuit-o totodată: „Vă felicit cu ocazia celor două sărbători, felicit marinarii, felicit pe oamenii care au făcut istorie de-a lungul timpului, începând de la construcţia barajului, care astăzi este o mândrie pentru noi toţi românii şi terminând cu actuala activitate la care suntem cu toţii prezenţi. Să vă dea Dumnezeu sănătate şi tot ce este mai bun şi mai frumos. Bucurii şi tot ce vă doriţi!”

 

* Loc binecuvântat de Dumnezeu – ploaia s-a oprit

 

Printre invitaţii de onoare s-a numărat şi subprefectul de Neamţ, Vlad Angheluţă, care i-a mulţumit primarului de Bicaz pentru invitaţie. „Sunt aici ca reprezentant al instituţiei Prefectului Neamţ şi profit de ocazie pentru a vă transmite salutul domnului prefect George Lazăr cu prilejul acestei importante sărbători din viaţa bicăjenilor, Ziua Marinei, dar şi Sfânta Maria. Personal, țin să vă urez toate cele bune şi să treceţi cu bine peste momentele grele ale perioadei pe care o traversăm, iar marinarilor Bicazului le urez vânt bun din pupa, multă sănătate şi mult noroc. Felicit autorităţile locale pentru organizare, urându-le petrecere frumoasă şi să nu fiţi supăraţi pe vreme pentru că la oamenii buni şi la un loc binecuvântat de Dumnezeu cum este Bicazul până şi ploaia s-a oprit”, a afirmat subprefectul Angheluţă, văzând că ploaia s-a domolit şi i-a lăsat pe organizatori să desfăşoare programul prestabilit, după cum şi-au propus.

Emilia Arcan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, prezentă la evenimentul special organizat cu ocazia Zilei Marinei, a subliniat că „omul sfinţeşte locul”: „Prezenţa noastră aici reprezintă respectul şi recunoştinţa faţă de dumneavoastră şi faţă de toţi locuitorii oraşului Bicaz. Acest lucru trebuie să vă bucure domnule primar, deoarece noi suntem o echipă mare şi puternică alături de dumneavoastră.  Apoi, se află aici parlamentarii de Neamţ care sigur se vor apleca foarte mult asupra acestor lucruri. Vă doresc să realizaţi tot ceea ce vă propuneţi!”.

 

* Program marinăresc în spiritul tradiţiei locului

 

După discursurile oficialităţilor a urmat un veritabil program marinăresc: nunta cu piraţi, vânătoare de raţe, concursuri de hidrobiciclete, înot, construirea unei plute pentru readucerea în actualitate a preocupării străvechi a muntenilor de pe Valea Bistriţei, plutăritul. Pe tot parcursul zilei, Zeul Mărilor, Neptun, a scrutat cerul şi pământul.

Spre deliciul celor prezenţi la sărbătoare, pe scenă au evoluat ansamblurile Floricică de la Munte, Codrii Neamţului şi Fraţii Păun- junior.

 

 

G. NICORESCU