Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor

 

Statistică îngrijorătoare: un sfert dintre femeile din țară suferă violențe din partea partenerului

Nu este zi în care în spitalele din județul Neamț sau la Medicina Legală să nu ajungă cel puțin o femeie lovită de partener. Majoritatea victimelor nu depun plângere la Poliție, însă unele dintre ele își scot certificate medico-legale pe care țin, apoi, la păstrare pentru când vor avea mai mult curaj să ia atitudine. Astăzi, 25 noiembrie, este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor. Poate că este greu să sensibilizezi un agresor, dar îi poți atrage atenția că și mama lui este o femeie. De asemenea, este o ocazie pentru guverne, organizații internaționale și organizații non-guvernamentale de a sensibiliza publicul cu privire la problematica violenței împotriva femeilor, de a ne sensibiliza să nu trecem nu indiferență pe lângă o persoană învinețită. Și o vorbă bună ajută, un sfat care să conducă la separarea de agresor. Pentru că, cine a lovit o dată, va continua să lovească.

Această zi a fost celebrată în 25 noiembrie în fiecare an începând cu anul 2000.

Conform studiului FRA – Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene din 2014, în România 30% dintre femei spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani, încadrându-se în media la nivel european: 24% dintre femeile din România au suferit violență din partea partenerului, iar 14% dintre femeile din România au suferit violență din partea unei alte persoane decât partenerul.

Legat de experiența de violență în copilărie, un procent de 24% dintre femeile din România spun că au fost supuse la violență fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani.

Violența psihologică afectează între 30 și 39% dintre femei. 6% dintre femei au suferit violență sexuală din partea partenerului sau a unei alte persoane, în 97% dintre cazurile de violență sexuală agresorul fiind bărbat.

Potrivit specialiștilor, condițiile care favorizează apariția actelor de violență sunt disfuncțiile și carențele educative ale mediului familial, deficiențele mediului educațional, educația sexuală lacunară, carențele socio-economice, deficiențele mediului instituțional, creșterea gradului de permisivitate social și incidența tulburărilor psihice.

În cadrul celei de-a IV- a Conferințe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violența asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalității, a dezvoltării și a păcii și aduce atingeri drepturilor omului și libertăților fundamentale.

Activiștii pentru drepturile femeii au sărbătorit ziua de 25 noiembrie ca zi împotriva violenței începând din 1981. Aceasta dată comemorează asasinarea, în 1961, la ordinele președintelui Rafael Trujillo, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană.

Geanina NICORESCU