Ziua Internațională a Nevăzătorilor În judeţul Neamţ trăiesc peste 3000 de persoane cu handicap vizual

ziuaAstăzi este Ziua Internațională a Nevăzătorilor, denumită şi Ziua Bastonului Alb. Instituită la Varșovia, în 1993, de către Organizația Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, Ziua Bastonului Alb a fost marcată, totuşi, pentru prima oară de preşedintele american Lyndon Johnson, în 1964.

De-a lungul istoriei, bastonul, ciomagul şi băţul au fost instrumente ajutătoare în deplasarea nevăzătorilor şi slab văzătorilor, măciuca ciobanilor fiind folosită, încă din vremuri biblice, ca instrument ajutător în călătoriile solitare.

În perioada interbelică, bastonul alb a fost promovat pentru prima oară ca modalitate de avertizare a oamenilor că purtătorul său este nevăzător.

Inventatorul bastonului alb este James Biggs, un fotograf englez din Bristol. În urma unui accident care l-a costat vederea, artistul a hotărât, în 1921, să-și vopsească bastonul în alb pentru a fi văzut mai ușor de către șoferi. Peste mai puţin de zece ani, bastonul alb și-a făcut simţită prezența în societate.

Astfel, în decembrie 1930 a fost emisă prima ordonanţă specială privind bastonul alb, în Peoria, Illinois. Aceasta garanta protecţia pietonilor nevăzători şi dreptul de trecere a străzi atunci când ţineau în mână un baston alb. Apoi, în februarie 1931, Guilly d’Herbemont a lansat o mișcare națională privind folosirea bastonului alb de către nevăzătorii francezi, campania fiind mediatizată pe larg în ziarele englezești şi adoptată și de Marea Britanie.

Nu în ultimul rând, statul Michigan a desemnat, în 1935, bastonul alb ca un simbol vizibil pentru nevăzători, aceeaşi ordonanţă adoptându-se şi în Detroit, la 25 Februarie 1936.

În anii ´60, mai multe organizaţii şi agenţii care ofereau servicii nevăzătorilor au făcut presiuni asupra Congresului pentru desemnarea zilei de 15 octombrie ca „Zi a bastonului alb”, în toate statele din SUA, decizie luată pe data de 6 octombrie 1964.

 

Fond de carte Braille, pentru nevăzătorii nemţeni

 

În judeţul Neamţ, un număr de 3267 de  persoane cu handicap vizual se află în plată la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, din care 78 sunt copii şi 3189 adulţi.

„Din numărul total al acestora, 1844 suferă de handicap vizual grav, 1249 de handicap accentuat, 152 de handicap vizual mediu şi 22 de handicap vizual uşor. Noi colaborăm cu mai multe asociaţii din judeţ, care se ocupă de problemele persoanelor cu handicap vizual. Dintre acestea, menţionăm Asociaţia „Alternative pentru fiecare”, Asociaţia Regională Nord-Est a Nevăzătorilor şi Asociaţia Nevăzătorilor din România – filiala Neamţ. Alături de aceste asociaţii, organizăm excursii pentru persoanele cu handicap vizual, acestea beneficiind şi de un fond de carte în braille, pus la dispoziţia instituţiei noastre de către preşedintele Asociaţiei Regionale Nord-Est a Nevăzătorilor”, ne-a spus Mariana Mancaş, şefa  Serviciului de Evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

Potrivit unei statistici a Direcției Generale pentru Protecția Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, în România trăiesc 3.200 de copii și 106.588 adulți cu handicap vizual. Dintre aceștia, 1.116 copii și 54.559 adulți suferă de handicap vizual grav.

Irina NASTASIU