ZIUA INTERNAȚIONALĂ A AUTISMULUI

autismPiatra Neamţ s-a alăturat aseară marilor oraşe ale lumii pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Acţiunea de iluminare a Turnului lui Ştefan cel Mare în albastru a fost organizată, ca în fiecare an, de Fundaţia ”Univers Plus” din Piatra Neamţ şi de Primăria Piatra Neamţ alături de copiii cu tulburări din spectrul autismului (TSA) şi părinţii lor. “Iniţiativa în acţiunea LIGHT IT UP BLUE, care se derulează pe 2 aprilie la nivel global, face parte dintr-o amplă acţiune organizată la nivel internţional care presupune iluminarea în albastru a unor clădiri importante cu scopul de a ajuta la conştientizarea problematicii autismului şi a dificultăţilor cu care se confruntă persoanele cu TSA”, spune Cristian Ungurianu, preşedintele “Univers Plus”. În serile de 1 şi 2 aprilie, mii de clădiri importante din Europa, America de Nord şi din întreaga lume – inclusiv Bundestag,  din Berlin, Empire State Building din New York City şi Turnul CN din Toronto, Canada, îşi aprind luminile albastre pentru conştientizarea autismului şi pentru a atrage atenţia asupra zilei de 2 aprilie.

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost declarată prima dată la 18 decembrie 2007 de către Organizaţia Naţiunilor Unite şi este sărbatorită anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza şi coagula eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de conştientizare al publicului larg privind nevoile sociale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora.

*”Autistul e ca un extraterestru eşuat fără ghid de orientare”

La fiecare şapte ore în România se naşte un copil cu autism, astfel că data de 2 aprilie reprezintă un prilej în plus de a reaminti comunităţii că există persoane cu Tulburări din Spectrul Autismului (TSA) şi de a adduce în prim plan problemele cu care se confruntă aceste persoane, printre care diagnosticarea deficitară a copiilor din cauza lipsei personalului pregătit, nediagnosticarea adulţilor şi gravele erori ce derivă de aici, nerespectarea legislaţiei privind accesul la educaţie, prin excluziune şi/sau din lipsa oportunităţilor pentru tineri şi adulţi, nerespectarea legislaţiei privind accesul la servicii sociale şi medicale prin marginalizare şi/sau lipsa personalului pregatit să comunice cu aceste persoane, consideră Cristian Ungurianu. “Credem că este timpul ca ignoranţa să dispară, iar cei ce decid să-şi amintească de existenţa noastră, iar propunerea făcută de noi recent, aceea de elaborare a unei strategii naţionale privind autismul să devină realitate”, declară preşedintele “Univers Plus”, el însuşi tatăl unui copil cu TSA.

El are astfel o viziune apropiată asupra acestei manifestări şi susţine declaraţia unuia dintre cei care suferă de TSA: “Să fii autist nu înseamnă să fii neuman, dar înseamnă să fii un străin. Înseamnă că ceea ce este normal pentru mine, nu este normal pentru alţi oameni. Sub anumite aspecte, eu sînt foarte prost echipat pentru a putea supravieţui în această lume, precum un extraterestru eşuat fără un manual de orientare… Acordaţi-mi demnitatea de a mă cunoaşte în termenii mei – recunoaşteţi faptul că sîntem în mod egal străini unii faţa de ceilalţi, că felul meu de a fi nu este doar o versiune defectă a felului vostru de a fi. Suspendaţi pentru o clipa propriile voastre prezumţii. Definiţi-vă propriii termeni. Lucraţi cu mine pentru a construi punţi între noi!” declară  Jim Sinclair, persoană cu autism.

Mesajul Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari din Spectrul Autist pentru 2015: “Anul acesta, cu ocazia zilei de 2 Aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, FEDRA trage un serios semnal de alarmă, către decidenții politici și către publicul larg, cu privire la discriminarea cu care se confruntă zi de zi persoanele cu autism din România și familiile lor. Totodata reprezentantii FEDRA cheamă la solidaritate și la înțelegerea impactului remarcabil pe care incluziunea socială și accesul la educație și intervenții specializate îl au asupra dezvoltării și maximizării potențialului fiecărei persoane cu autism”.

Cristina IORDACHE