Ziua Comunei Săvineşti – o tradiţie respectată cu sfinţenie

savinesti1 * ca în fiecare an, sărbătoarea a fost închinată Maicii Domnului

Cea de a VI-a ediţie a „Zilei Comunei Săvineşti”, desfăşurată ieri, s-a dovedit a fi o încununare a muncii de peste an a edilului, a consilierilor, dar şi a cetăţenilor acestei comune.

Ca şi la ediţiile trecute, sute de localnici s-au strâns în zona special amenajată pentru această manifestare – parcul din centrul localităţii – pentru a sărbători o nouă ediţie a „Zilei Comunei Săvineşti”, ce s-a desfăşurat sub auspiciile, înţelegerii, a bunei dispoziţiişi a celor două mari sărbători religioase care au precedat-o: Adormirea Maicii Domnului şi celebrarea a trei secole de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni. Sărbătoarea a adunat laolată fii ai satului, veniţi de la muncă din străinătate, gospodari ai locului care, după un an de trudă, au aşteptat cu nerăbdare o asemenea manifestare pentru a uita de grijile cotidiene şi a se distra pe cinste. „Ziua Comunei Săvineşti” a fost o sărbătoare cu adevărat fără seamăn, organizatorii – Primăria şi Consiliul Local – întrecându-se pe sine. Celor prezenţi le-a fost oferit un program artistic deosebit, în cadrul căruia şi-au dat concursul interpreţi renumiţi în ţară şi nu numai. Dar mai înainte, aşa cum stă bine unei comunităţi destoinice şi cu frică de Dumnezeu, un sobor de preoţi a binecuvântat „Ziua Comunei Săvineşti”.

 

Invitaţi de seamă, prieteni ai comunităţii din Săvineşti

 

Ca de fiecare dată, sufletul manifestărilor prilejuite de Ziua comunei a fost primarul Daniel Horciu. El a fost cel care a dat, de altfel, startul sărbătorii: „Când am venit la primărie, eram singura localitate din zonă care nu aveam o sărbătoare anume dedicată comunei noastre. O zi în care să ne adunăm laolaltă, să ne simţim bine şi să petrecem. Am stabilit împreună cu consilierii locali ca evenimentul să aibă loc în a treia duminică din luna august. Şi am respectat tradiţia începând din 2009 încoace. În acest an avem parte de o vreme ceva mai mohorâtă, aducătoare de belşug ar spune unii. Dar vă asigur că spectacolul pe care vi l-am pregătit vă va înfiebânta. Avem alături de noi, ca de fiecare dată, oaspeţi de seamă, prieteni ai noştri statornici. Este vorba despre domnul deputat de pe colegiul nostru – Vlad Marcoci, domnul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ – Dan Manoliu, domnul preşedinte al PSD Neamţ – Ionel Arsene şi domnul deputat, de loc de la noi din comună – Constantin Moisii. Le mulţumesc pentru prezenţă şi îi invit să vă spună câteva cuvinte”.

Deputat Vlad Marcoci: „Bună ziua tuturor! Îi mulţumesc domnului primar pentru această invitaţie şi pentru onoarea pe care mi-a făcut-o de a fi astăzi alături de dumneavoastră. Vreau să vă urez o zi plăcută, lipsită de ploaie, astfel încât să vă puteţi bucura de această sărbătoare a săvineştenilor”.

Dan Manoliu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ: „Am revenit cu mare plăcere la sărbătoarea dumneavoastră, la invitaţia domnului primar căruia în mulţumesc. În fiecare an văd câte ceva nou în Săvineşti, semn că se munceşte bine şi în folosul comunităţii. Aveţi o comună frumoasă, o comună europeană, de care puteţi fi mândri.  Simt căldura cu care ne primiţi pe noi politicienii, chiar dacă uneori vă stârnim nemulţumiri. Vă urez sănătate şi bucurie. Dumnezeu să vă aibă în pază!”

Deputat Ionel Arsene: „Stimaţi cetăţeni ai comunei Săvineşti, mă bucur să fiu alături de dumneavoastră la sărbătoarea comunei. Vin cu drag ori de câte ori mă invită domnul primar. Consider că am în comuna Săvineşti un prieten: domnul primar Horciu – un om serios, un om care a demonstrat că merită să fie în fruntea comunităţii dumneavoastră. În calitate de preşedinte al organizaţiei PSD Neamţ pot să afirm că de foarte multe ori primarul dumneavoastră vine la noi şi se bate pentru proiecte ale comunei Săvineşti. Sunt convins că atunci când va termina actualul mandat de primar şi va veni să vă dea socoteală, va avea ce prezenta. Nu-i va fi ruşine săapară în faţa celor care le-au ales! Vă urez o sărbătoare frumoasă a comunei şi petrecere frumoasă. vă asigur de tot sprijinul şi de toată preţuirea mea”.

Deputat Constantin Moisii: „Bine v-am găsit, dragi consăteni! Sunt fiu al satului, aşa că mă simt parte integrantă a acestei sărbători. Îi salut pe oaspeţii noştri, a căror prezenţă este benefică deoarece ei pot face front comun pentru binele comunităţii din Săvineşti, din funcţiile pe care le deţin. Pentru asta trebuie să renunţăm la orgolii şi ambiţii, să facem dispărute disensiunile, deoarece oamenii sunt cei care ne-au mandatat să le reprezentăm interesele. Îi cunosc foarte bine pe cei din conducerea primăriei, dar şi pe consilierii locali – oameni foarte bine pregătiţi, foarte devotaţi. În numele meu personal, dar şi al domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ – Culiţă Tărâţă vă transmit cele mai calde urări de bine dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră”.

 

Opt nunţi de aur, momente artistice de platină

 

După ce invitaţii s-au adresat celor prezenţi, ”Ziua Comunei Săvineşti” a continuat cu un emoţionant moment: premierea celor opt cupluri din Săvineşti care în acest an serbează nunta de aur – 50 de ani de căsnicie. Adevărate modele pentru tânăra generaţie, cele opt perechi au urcat pe scenă, în aplauzele publicului, pentru a primi premii în bani, flori (doamnele) şi sticle de şampanie (domnii). Au spus „prezent” familiile Naşcu, Arghire, Cojocariţa, Roman, Savin, Vasilca, Toma şi Veliche.

„Ca în fiecare an, sărbătorim pe acei soţi fideli şi răbdători care au trăit împreună practic întreaga viaţă. 50 de ani nu-i puţin lucru când îţi împarţi bucuriile, dar mai ales grijile şi necazurile cu altcineva. Merită respectul nostru, merită aplauzele noastre”, a spus primarul daniel Horciu.

Imediat după acest moment, s-a dat startul petrecerii. Mai întâi au urcat pe scenă membrii unor formaţii de cântece şi dansuri de laŞcoala „I. Gervescu” din Săvineşti. Rând pe rând apoi, până târziu aseară, în faţa publicului au apărut Lili Ciortan, Sabina Ursache, Liliana Vintilă, George Forcos, Anda Adam şi formaţia Bere Gratis.

Sărbătoarea de la Săvineşti s-a încheiet cu un spectaculos foc de artificii.

 

casetă

 

Săvineşti, o comună europeană

 

Daniel Horciu – primarul comunei Săvineşti, a demonstrat în mandatele petrecute în fruntea comunităţii că prin proiecte finalizate căpoate îmbunătăţi viaţa celor care l-au ales şi că interesul cetăţenilor este împărtăşit şi de executivul primăriei.

Cu aprobarea consilierilor locali, membrii executivului s-au ocupat de cele mai presante probleme ale localităţii: asfaltare, peste zece kilometri în toată comuna, reparaţii la poduri, la şcoli şi grădiniţe. Majoritatea acestor lucrări au fost realizate cu bani proprii, în urma unor licitaţii desfăşurate ca la carte şi cu firme serioase.

Atât primarul comunei, Daniel Horciu, cât şi consilierii locali au demonstrat că lucrurile trebuie să se schimbe, iar dacă acest proces este ireversibil au arătat că viaţa poate fi şi mai bună pentru o mare parte din cetăţenii acestei comunităţi importante din judeţul Neamţ.

Primarul Daniel Horciu: „Principala activitate din acest moment o reprezintă lucrările care se efectuează la proiectul de extindere a reţelei de apă şi canalizare şi în comuna Săvineşti, un proiect finanţat de Uniunea Europeană, dar la care noi trebuie să asigurăm partea de cofinanţare de 1.200.000 de lei. O altă lucrare importantă este cea de extindere a reţelei de gaz metan, pe care sigur o vom finaliza în acest an. Este vorba de DN15, în totalitate, strada Macului, strada Chimiei, strada Dumitriţei şi strada Preot Macovei. Sunt aproape 4 kilometri de reţea anul acesta, iar anul viitor mai rămâne de finalizat lucrarea pe strada Grădinarilor. Valoarea acestor lucrări se ridică la 500.000 de lei şi nu se pune problema finanţării deoarece este asigurată deja din bugetul propriu.

Continuăm lucrările la baza sportivă ridicată în 2010, continuăm cu lucrările la căminul cultural, acolo unde vom amplasa un cinematograf pentru a satisface şi nevoile locuitorilor din comuna Săvineşti.

Amintesc şi de proiectul comun pe care îl are Primăria Săvineşti cu preotul Petru Munteanu în care ne-am propus să reabilitămşcoala veche. Înainte de acestea trebuie aprobarea Ministerului Educaţiei pentru a schimba destinaţia clădirii. Anul acesta se va realiza proiectul şi ne dorim să demarăm şi lucrările. Acolo va fi un centru de bătrâni cu o capacitate de 20 de locuri şi care va fi dotat cu toate cele necesare începând de la sală de recuperare, bucătărie până la sală de spectacole. Dacă nu vom reuşi să finanţăm întreaga lucrare cu fonduri proprii, vom apela la cele europene, imediat ce se vor deschide liniile de finanţare pentru noua etapă2014-2020”.