Ziua Comunei Răuceşti, ediția a VIII-a

dep.Ioan Arsene

* În cadrul sărbătorii a fost lansată fanfara localităţii, mândria primarului Ilie Apostoaie

* Cuplurilor care au ajuns la nunta de aur li s-a urat „Casă de piatră” din avion

Ziua Comunei Răuceşti a fost devansată de un alt eveniment cu o rezonanţă deosebită în inimile şi sufletele răuceştenilor, un moment solemn: inaugrarea „Complexului Memorial” înălţat întru omagierea ostaşilor români care au luptat şi au căzut în marea bătălie din Pădurea Făgeţel, în zilele de 16-26 aprilie 1944. Se cuvenea o asemenea ctitorie, un monument comemorativ înlăţat întru cistirea şi  păstrarea vie a memoriei eroilor care s-au jertifit pe aceste meleaguri.

Ziua de duminică a fost dedicată distracţiei. Primarul Ilie Apostoaie a salutat mulțimea, și-a prezentat oaspeții de seamă, după care a făcut cunoscute publicului  câteva din realizările sale recente. Au urmat  alte momente solemne,  înmânarea diplomelor de recunoștință elevilor merituoși din comună și sărbătorirea cuplurilor care aniversează 50 de ani de căsătorie. Timp în care, pe cer, a avut loc un spectacol aviatic susținut de Clubul ”Fly Bucovina” din Suceava, unul din avioane purtând o pancardă pe care scria cu litere de-o șchiopă, încât să se vadă și de pe pământ: ”Casă de piatră”.

În debutul programului cultural-artistic, s-au auzit  „alămurile” fanfarei constitute la nivelul comunei Răceşti. O realizare de care primarul Ilie Apostoaie este foarte mândru, comuna Răuceşti fiind singura care are o fanfară proprie, una atât de bine închegată, formată din elevi, frumos costumați . Pe scenă au urcat apoi și alți elevi ai școlilor din comuna Răucești care au susținut un încântător program artistic. Au fost invitaţi şi artişti consacraţi, care deja şi-au făcut un nume în rândul soliştilor de muzică populară: Ion Palade din Republica Moldova, Alexandru Recolciuc şi Călin Brăteanu. Cu un alt gen de muzică au venit Lorena și Xenia.

Ieri, La Răucești, distracţia a fost la ea acasă. Dumnezeu a binecuvântat sărbătoarea cu o vreme splendidă, care i-a scos pe răuceșteni din casă, cu mic cu mare. Seara, pe cer, au admirat un feeric foc de artificii.

Ionel Arsene, deputat PSD:

” Sunt onorat să particip la Zilele Comunei Răucești. Vin cu drag aici,  fiind o comună cu oameni gospodari, una dintre cele mai mari din județ,  de unde am primit foarte multe voturi, fiind onorat de încrederea pe care am primit-o din partea dumneavoastră.  Am venit la Răucești ori de câte ori a fost nevoie, din dorința sinceră de a sprijini  administrația publică locală. Vreau să vă spun că aveți o conducere destoinică, am mare încredere în domnul primar Ilie Apostoaie, în domnul viceprimar Bălăjel, în toată echipa de la Primăria Răucești şi în membrii consiliului local.

Sunt convins că împreună, timp de 4 ani, atât cât ține mandatul,  vom face multe lucruri bune și frumoase pentru comuna dumneavoastră. Am început prin a-mi onora o promisiune făcută în campania electorală, aceea de a asigura finanțarea lucrărilor de modernizare a drumulului care leagă orașul Târgu Neamț de comuna Răucești. Săptămâna trecută am reușit să obținem fonduri  pentru refacerea drumului  dintre Târgu-Neamț și Oglinzi.

Vă mulțumesc pentru inivitația de a fi alături de dumneavoastră în aceste zile de sărbătoare. Vă doresc multă sănătate și putere de muncă”.

 

Sărbătoarea trece, începe școala:

”În școlile din Răucești se învață în condiții similare celor din oraș”

declară  primarul Ilie Apostoaie

Rep.: În acesta an, Ziua comunei Răucești a început ceva mai repede…

Ilie Apostoaie: Ne-am propus ca sărbătoarea să fie denumită, ”Zilele Comunei Răucești”, întrucât activitatea din acest an s-a desfășurat sâmbătă și duminică. Am început prin sfințirea ”Complexului Memorial” ridicat pentru cinstirea eroilor căzuți pe aceste meleaguri în timpul celui de Al Doilea Răzbi Mondial. A fost un eveniment deosebit, cu particitatea multor localnici, mulți fiind dintre cei care au trăit ororile războilui. Au fost părtași la acele momente dificile, când întreaga suflare a satelor a trebuit să plece în refugiu, în alte comune învecinate și chiar în afara județului. S-au reîntos după câteva luni, iar priveliștea era jalnică. Case arse, gospodării complet distruse, li s-a pârjolit agoniseala de-o viață. Pe timpul cât s-au dat luptele pe teritoriul comunei Răucești, cele mai crâncene fiind duse în Pădurea Făgețel,  soldații căzuți la datorie au rămas pe câmp.  După 23 august, când sătenii s-au întors la casele lor, au adunat osemintele pe care le-au adus cu carele trase de boi la bisericile din comună, pentru fi  înmormântate cum creștinește se cuvine.

Rep.: Asta a fost sâmbătă. În zi de duminică ce le oferiți răuceștenilor veniți în număr atât de mare la locul de sărbătoare?

I.A.: Un program cultural-artistic destul de bogat și variat. Avem de acordat  diplome elevilor și cetățenilor care, prin faptele lor, fac cinste comunei Răucești. Avem de sărbătorit cuplurile ajunse la ”Nunta de Aur”. Vom lansa oficial și vom asculta Fanfara Răucești, formată din 28 de elevi ai școlilor din comună. Este una din realizările la care țin foarte mult. Primăria le-a cumpărat instrumentele și uniformele, arată foarte frumos micuții artiști, mari maeștii în folosirea  ”alămurilor”.

Rep.: Sărbătoarea se termină și, imediat,  începe școala. În ce condiții? Vă întreb în dublă  calitate. De primar, dar și de profesor. Că meseria de bază nu se uită niciodată.

I.A.:  Toate școlile din comună sunt pregătite să-și primească elevii și cadrele didactice în cele mai bune condiții. Cu ani în urmă am beneficiat de fondurile care au făcut posibile lucrările de reabilitare și modernizare a unităților de învățământ. Toate școlile au acoperișuri noi, sisteme de încălzire centrală, au o bază materială bogată, dispun de personal didactic calificat. În școlile din Răucești se învață în condiții similare celor din oraș.

Rep.: Aveați o investiție mare în derulare, făcută pe bani europeni. Când va fi gata?

I.A.: Din fondurile europene alocate am reușit să asfaltăm 7,5 km de drumuri în comuna Răucești. Sunt turnate două straturi de asfalt, urmează cel de-al treilea. Valoarea totală a proiectului este de 65 miliarde lei vechi, fără TVA. Luna aceasta vom finaliza toate lucrările prinse în proiectul cu finanțare europeană integral nerambursabilă. Ne înscriem astfel în termenul prevăzut în contractul de finanțare.

Tina CONDREA