Ziua comunei Piatra Şoimului, sărbătoare cu veşti bune pentru comunitate

Geanina NICORESCU

Locuitorii comunei Piatra Şoimului şi-au dat, din nou, întâlnire, la marea sărbătoare anuală care prinde viaţă în ultima lună de vară, atunci când se apropie bilanţul de peste an, cu roadele pământului dar şi cu împlinirile la nivel de administraţie. Serbarea atât de dragă locuitorilor din Piatra Şoimului, ajunsă la cea de-a doisprezecea ediție, s-a desfăşurat, în ziua de 20 august, într-un climat de voie bună, tonul fiind dat de edilul şef al comunei, primarul Neculai Nicorescu, iniţiator al acestei manifestări, un străjer al comunităţii, ajuns la al cincilea mandat.

O remarcă duhovnicească a preoţilor care au deschis manifestarea cu o frumoasă slujbă creştinească a fost aceea că hramul comunei Piatra Şoimului nu este într-o zi de post, fiind rânduită imediat după postul închinat Sfintei Marii, când oamenii pot juca şi se pot înfrupta din bucate „de dulce”, fără restricţii. La această sărbătoare au participat, cu mare bucurie, şi fiii satului plecaţi în alte ţări pentru a-şi câştiga pâinea cea de toate zilele şi care s-au întors, în luna august, pentru a se simţi bine alături de familie şi prieteni.

Comuna Piatra Şoimului este o comună prosperă, o comună nu numai de oameni credincioşi, cu adevărat trăitori ai credinţei ortodoxe, dar şi de buni gospodari şi chivernisitori a ceea ce au strâns în viaţă. Iar la ceas aniversar, îşi dau întâlnire. Sărbătoarea a ajuns la cea de-a doisprezecea ediţie şi, ca în fiecare an, localnicii s-au întâlnit cu bucurie şi veselie.

Primarul Neculai Nicorescu le-a adresat tuturor, cu mare drag, un cuvânt de bun venit: „Aproape de sfârşitul verii, în luna august, de 11 ani ne-am obişnuit să vă aducem aproape pentru a ne bucura împreună de toate câte am reuşit să facem pentru locurile acestea dragi, în care trăim şi muncim. E drept că mulţi dintre ai noştri trebuie să străbată mii de kilometri pentru a-i revedea pe cei dragi şi locurile natale, şi asta din păcate doar pentru puţină vreme, în concediu. Lor, dar şi celor mulţi de aici, de acasă, ne adresăm astăzi în cadru festiv, spunându-le că noi, cei responsabili în administraţia treburilor comunei, suntem prezenţi la datorie, ne preocupăm de ele şi ne dorim din toată inima să facem mai mult şi mai bine. Anul 2017 nu este unul uşor, aşa cum nu au fost nici anii trecuţi, pentru că parcurgem, încă, o perioadă de profunde transformări în viaţa politică şi economico-socială care se reflectă şi în viaţa comunei Piatra Şoimului. Experienţa celor aproape 20 de ani în fruntea acestei localităţi ne dă curajul necesar pentru abordarea şi soluţionarea numeroaselor probleme ale comunităţii, astfel că, în anul 2017, vom continua două mari proiecte aprobate prin Ordonanţa Guvernului României nr. 28/2013, şi anume betonarea drumului în satul Poieni până la familia Ursu şi construirea podului şi a gabioanelor prevăzute în această localitate în dreptul bisericii de la Stânca- Piatra Şoimului, pe parcursul pârâului Calu”.

Cel dintâi gospodar al comunei a continuat cu veştile bune pentru comunitatea care l-a ales, spunându-le sătenilor adunaţi la manifestarea anuală că, pentru centrul civic al satului Piatra Şoimului s-au alocat resursele necesare reparaţiilor la dispensarul comunal, astfel încât în curând vor fi demarate lucrările propriu-zise. Primarul Neculai Nicorescu a subliniat că, tot pentru acest an, a primit şi aprobarea pentru finanţare, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Adminstraţiei Publice pentru un proiect ambiţios, şi anume modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Piatra Şoimului, care vizează 11 sectoare de drum cu o lungime totală de 6,3 kilometri în satele Piatra Şoimului şi Luminiş.

Pleiada de veşti bune a continuat: „Sunt în pregătire şi alte proiecte, aşa cum este şi cel privind extinderea alimentării cu energie electrică în satul Neguleşti prin racordarea locuinţelor nou apărute ca urmare a extinderii intravilanului, sens în care am asigurat resursele financiare necesare, însă nu este deloc uşor”, a precizat edilul şef al comunei.

Primarul Neculai Nicorescu a ţinut să mulţumească, în mod special, întregului Consiliul Local, pentru sprijinul acordat în realizarea proiectelor, cât şi autorităţilor judeţene care investesc încredere şi susţinere în această comunitate.

Ne rămâne doar să ne mobilzăm mai mult toţi factorii implicaţi, eu în calitate de primar, asigurându-vă, încă o dată, astăzi, că o vom face. Din patru în patru ani ne-am obişnuit să facem bilanţuri, dar astăzi mă aflu în mijlocul celui de-al cincilea mandat şi vreau să vă spun doar că nu am obosit. Dimpotrivă, sunt alături de dumneavoastră, toţi cetăţenii comunei, şi mai motivat să vă ascult şi să vă sprijin. Ştim la fel de bine că nu avem numai prieteni în jur, dar e firesc, şi de aceea transmit tuturor un mesaj de bine, de înţelegere şi de conlucrare. Vreau să mă alătur unor oameni dragi inimilor şi sufletelor noastre, care astăzi au îmbrăcat, din nou, costumul popular tradiţional şi se află aici pentru ca, prin cântec, joc şi voie bună să ne aducă aminte că suntem români şi că ne bucurăm de viaţă, aşa cum este ea. Declar, oficial, deschisă manifestarea cultural-artistică Ziua comunei Piatra Şoimului, ediţia a doisprezecea!”, a exclamat primarul Neculai Nicorescu, în aplauzele mulţimii adunate, cu mic, cu mare, pentru joc şi voie bună la ceas aniversar.

Manifestarea a prins viaţă în acorduri de bucium strămoşesc. Ca în fiecare an, spectacolul cultural-artistic a fost prezentat de Silvana Riciu, cunoscuta solistă de muzică populară și realizatoare TV. Pe scenă au evoluat artişti consacraţi, care au bucurat comunitatea locală cu diferite genuri muzicale, pentru toate gusturile. Au adus jocul şi voia bună la Piatra Şoimului nume sonore, îndrăgiţii artişti Matilda Pascal-Cojocăriţa, Maria Ghinea, Angelica Flutur, Ovidiu Homorodean, Nicuşor Iordan şi Ana Maria Rosa Preda (fiica regretatului Aurelian Preda) şi Alessis.

Pe partea cultural-artistică, organizatorii evenimentului s-au bizuit pe cele două grupuri folclorice locale, deja consacrate, cu un frumos palmares la activ. Grupul folcloric „Miorița“ a fost coordonat vreme de 25 de ani de nimeni altul decât de viceprimarul Ioan Oțel. Însă, mai nou, pe „harta folclorică“ a comunei Piatra Șoimului și-a făcut apariția și cel de al doilea grup folcloric, generic intitulat „Datina străbună“, care a fost inițiat și este coordonat de preotul paroh Lucian Mocănașu.