Ziua Armatei Române, serbată de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ

ziua armatei muzeuActivităţile vor cuprinde simpozionul „Armata României de-a lungul timpului”, expoziţia de numismatică „Memoria metalului”, precum şi expoziţia de cartofilie „Pentru Neam şi pentru Ţară”

Astăzi, la orele 11.00, va avea loc, la Muzeul de Istorie şi Arheologie, simpozionul „Armata României de-a lungul timpului” organizat de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, în colaborare cu Batalionul 634 Infanterie „Petrodava” din Piatra-Neamţ.

Cu acelaşi prilej va fi vernisată expoziţia temporară de medalii şi plachete “Memoria metalului” – colecţia Mihai Cornaci (Botoşani). De asemenea, publicul vizitator va putea admira şi o expoziţie de cartofilie, organizată în colaborare cu Asociaţia Filateliştilor Neamţ, intitulată “Pentru Neam şi pentru Ţară” (expozant Gheorghe Vasiliu, Bârlad). Evenimentele sunt ocazionate de Ziua Armatei României, sărbătorită, în fiecare an, pe data de 25 octombrie.

 

700 de medalii şi plachete

„Expoziţia «Memoria metalului» reuneşte 700 de medalii şi plachete, dar şi piese de filatelie şi maximafilie. Sunt expuse medalii ca «1900 de ani de la urcarea pe tron a lui Decebal» şi «1800 de ani de la venirea lui Traian în Dacia», fiind prezentate şi efigiile primilor domnitori români Bogdan I, Petru I Muşat şi Alexandru cel Bun”, a spus prof. Dan Mihăilescu.

În legătură cu domnia lui Ştefan cel Mare, sunt expuse prima medalie comemorativă emisă cu ocazia primului congres studenţesc ţinut la Putna în 1871, precum şi medaliile emise în 1904, la comemorarea a 400 de ani de la săvârşirea din viaţă a domnitorului. Mihai Viteazul este prezent în expoziţie cu medalia „Aniversarea provinciilor unite, 400 de ani de la începutul domniei şi 375 de ani de la prima unire”, remarcându-se şi monedele-medalii de la Constantin Brâncoveanu, Dimitrie Cantemir, anul revoluţionar 1848, dar şi medalii şi plachete care evocă Unirea Principatelor din 1859 şi domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

„Un loc important în expoziţie îl ocupă medaliile emise pentru a ilustra independenţa României, precum cea intitulată «Serbarea proclamării regatului, 25 de ani de la dobândirea independenţei». De asemenea, Marea Unire din 1918 este prezentă printr-un număr de medalii din care remarcăm pe cea denumită „Regele Ferdinand I Întregitorul, 75 de ani de la făurirea statului naţional român”, adaugă prof. Dan Mihăilescu.

Perioada interbelică este reprezentată prin medalii cu efigia regelui Carol al II-lea dar şi cifra regală a monarhului. Totodată, sunt etalate medalii ce amintesc de Revoluţia română din 1989, precum şi documentele celui de-al doilea Congres internaţional de numismatică din România postbelică, intitulat „Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Braşovul”.

Irina NASTASIU