Zilele Romanului – Zilele excelenţei totale / Târgul meşterilor populari – tradiţie pentru viitor

primar08

Timp de 7 zile Romanul a fost în sărbătoare iar veselia şi voia bună au fost la ele acasă cu prilejul organizării tradiţionalei serbări muşatine „Zilele municipiului Romanului”.

Joi, 15 mai, au început manifestările cultural-artistice dedicate oraşului de la confluenţa marilor râuri ale Moldovei: Siretul şi Moldova. Oraşul multisecular şi-a cinstit înaintaşii prin organizarea mai multor manifestări ce au avut drept scop promovarea valorilor celor care în decursul a peste 600 de ani de existenţă a municipiului au pus câte o „cărămidă” la construirea identităţii unice care constituie motiv de mândrie locală şi naţională pentru toţi aceia care sunt şi se simt fiii cetăţii lui Roman Muşat.

A doua zi de sărbătoare, vineri 16 mai, a fost un moment dedicat folclorului autentic. Centrul oraşului a fost închis pentru a deveni pentru trei zile nucleul spectacolelor ce au atras în stradă mii de romaşcani avizi de cultură, spectacol şi voie bună.

Prima zi dedicată spectacolului de înaltă ţinută, ziua de vineri, a fost dedicată folclorului şi, începând cu ora 19 au concertat cunoscuţii artişti populari Irina Loghin şi Petrică Mâţu Stoian. În deschiderea concertului de muzică populară a susţinut un program artistic Ansamblul Moldova. Pe aceeaşi scenă au avut ocazia să se prezinte publicului şi membrii Ansamblului Cununa Moldovei Roman.

Sâmbătă, 17 mai, pe scena din centrul municipiului au evoluat solişti şi trupe în cadrul unui spectacol de Talente locale romaşcane, fiind seara dedicată promovării tinerelor talente muşatine.

Duminică, 18 mai, de la ora 19.00, romaşcanul Aldo Pellegrini şi trupa Jackpot BAND au deschis Spectacolul de Muzică Uşoară ce a continuat cu inconfundabilii Pepe şi Proconsul. Spectatorii prezenţi în Piaţa Roman Vodă au avut şansa de a asista la un adevărat spectacol de artă muzicală în care atât Pepe cât şi Proconsul au fost răsplătiţi cu aplauze şi au fost asaltaţi la final de doritorii de autografe.

Sărbătoarea a continuat şi luni, 19 mai, iar în centrul oraşului aşa cum deja s-au obişnuit romaşcanii polul atracţiei tuturor vizitatorilor l-a constituit Târgul Meşterilor Populari, târg devenit simbol al tradiţiei pe aceste meleaguri muşatine datorită străduinţei primarului municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu.

 

Gala Excelenţei Romaşcane

Un alt moment important din cadrul sărbătorii „Zilele Romanului” l-a reprezentat premierea acelor romaşcani care s-au remarcat prin implicarea lor în dezvoltarea oraşului muşatin.

Primăria Roman a acordat 30 de premii unor persoane care şi-au pus amprenta asupra Romanului, în cadrul Galei Excelenţei Romaşcane. Gala Excelenţei Romaşcane, organizată de către Primăria Roman, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman,  a întrunit marţi, la cunoscutul restaurant Casa Caroly, acei cetăţeni ai urbei care şi-au pus amprenta asupra cetăţii şi au contribuit la dezvoltarea Romanului.

„Suntem, astăzi, martorii unui eveniment de excepţie, este ziua în care marea familie romaşcană omagiază personalitatea celor care cu stiloul, cu penelul sau bisturiul, fiecare după menirea sa, au învins inerţia şi reprezintă, astăzi, pentru noi, modele, oameni a căror putere creatoare şi rodnică, perseverentă, ne stârneşte nelimitat admiraţia şi respectul” a spus în cuvântul său primarul municipiului Roman,Laurenţiu Dan Leoreanu.

Au fost oferite premii pe zece categorii. Mai întâi, la secţiunea Seniori ai excelenţei, au fost premiaţi profesorul pensionar Janetta Haret Stoican, profesorul doctor Vasile Ursachi, fostul director al Muzeului de Istorie, şi doctorul Cristea Pârliţeanu, fost şef al secţiei de Medicină Internă a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

La secţiunea Culte, au primit distincţii preotul doctor Dragoş Munteanu, protopop de Roman, preotul Alois Moraru, parohul bisericii romano-catolice „Fericitul Ieremia Valahul” din Roman, şi preotul Constantin Dascălu, parohul bisericii de rit vechi „Sfânta Treime”.

La secţiunea Cultură, Primăria a acordat premii de excelenţă profesorului Constantin Adamovici, în calitate de scriitor, sculptorului romaşcan Florin Zaharescu şi profesorului Cristinel Ionel Prisacaru, de la Clubul Copiilor Roman.

La capitolul Învăţământ au fost premiaţi profesorul Ioan Paloşanu, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, profesorul Petru Sandu, directorul Liceului cu Program Sportiv Roman şi profesorul Marian Ursărescu, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”.

Pentru categoria Sănătate medicul chirurg pediatru Ovidiu Buţiurcă, medicul oncolog Maria Robu şi medicul primar de la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman Dan Polizov au fost cei aleşi de către administraţia locală pentru a fi premiaţi pentru meritele lor deosebite.

Premii pentru Gheorghe Ştefan şi Culiţă Tărâţă

La secţiunea Administraţie Publică, au fost acordate premii de excelenţă lui Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ, Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, şi cunoscutului romaşcan profesor doctor, Viorel Stan, inspectorul genereal al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.

Alina Mihaela Iucha, coordonatorul centrului Delfinul Roman, preotul Cătălin Creţu, asistent social al Protopopiatului Roman, şi preotul Mihăiţă Popovici au primit distincţii în cadrul secţiunii Social.

 

Mediul de afaceri a fost în centrul atenţiei

Din mediul de afaceri romaşcan au fost premiaţi directorii firmelor Smirodava, Getica 95 şi TRW Airbag Systems Roman. La secţiuneasport au primit premii de excelenţă  pentru profesorul Ioan Isciuc şi profesorul Iulian Corugă, de la Clubul Atletic Roman, şi profesorul Emilian Floroiu, din cadrul LPS Roman.  De asemenea şi reprezentanţii presei romaşcane au fost răsplătiţi pentru munca asiduă depusă pentru informarea corectă şi echidistantă a cetăţenilor. Au primit premii, pentru activitatea lor, Adriana Irina Lupu – TopAll TV, Constantin Călimac – Monitorul de Neamţ şi Roman şi CNS TV.

 

Ziua marilor premii la Roman

Cea de a patra zi de sărbătoare a municipiului Roman a dedicată celor mai buni elevi ai oraşului şi celor mai buni gospodari din târg.

În cadrul festiv al sărbătorii Excelenţei în educaţie au fost premiaţi sute de elevi romaşcani care au făcut cinste oraşului în mai multe competiţii şcolare naţionale şi nu numai. Peste 220 de elevi, mai exact 229, au fost felicitaţi la scenă deschisă de primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, care le-a oferit premii. Aceste premii oferite cremei elevilor romaşcani au reprezentat peste jumătate din bugetul alocat marelui eveniment „Zilele Romanului”.

„Am văzut în multe ţări că bugetul alocat învăţământului nu e suficient de mare pe cât este de important acestdomeniu de activitate. Aş vrea ca învăţământul să fie tratat preferenţial în România. Chiar dacă este o perioadă grea, o perioadă de criză, eu cred că învăţământul este cel ce poate asigura dezvoltarea unei ţări” a precizat în cuvântul său edilul-şef al Romanului. Primarul a acordat celor peste 220 de elevi şi profesorilor romaşcani ce au urcat pe scenă diplome şi premii.

Tot în aceeaşi zi au fost acordate premii celor ce s-au evidenţiat în competiţia lansată la începutul primăverii intitulată „Curăţenia de primăvară începe cu noi, pentru noi”.

La acest concurs s-au înscris 23 de participanţi. În urma deliberării, s-a decis atribuirea premiilor pe următoarele categorii de participanţi: prima categorie este formată din totalitatea instituţiilor de învăţământ înscrise, a II-a categorie este formată din Asociaţiile de proprietari înscrise iar cea de a III-a categorie este formată din persoanele fizice înscrise la acest concurs.

Fericiţii câştigători a marelui premiu au fost cei de la şcoala gimnazială „Vasile Alecsandri”, asociaţia de proprietari numărul 6 şi ca persoană fizică a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului Lucian Cârligeanu care a reuşit performanţa de a planta  singur salcâmi pe o suprafaţă de un hectar.