Zilele „Daniil Sandu Tudor”, ediţia a VI-a, Daniil Sandu Tudor şi Rugul Aprins, în documente şi mărturii

deschidereaMiercuri au debutat, la Biblioteca Judeţeană, Zilele „Daniil Sandu Tudor”, ediţia a VI-a, manifestare organizată de Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu”, în colaborare cu Mănăstirea Neamţ – Schitul Cărbuna şi  Seminarul Teologic Ortodox “Veniamin Costachi” de la Neamţ.

Manifestarea are loc nu întâmplător la Piatra-Neamţ, Daniil Sandu Tudor fiind legat, direct sau indirect, de judeţul nostru. Într-una din etapele vieţii sale, el a fost ascuns de părintele Cleopa Ilie la Neamţ, după care a plecat pe Rarău. De asemenea, unul din ucenicii săi, părintele Elefterie Păduraru, este astăzi egumenul schitului Cărbuna.

Personalitatea lui Daniil Sandu Tudor a fost evocată printr-o sesiune de comunicări despre viaţa şi opera sa, intitulată “Daniil Sandu Tudor şi Rugul Aprins în documente şi mărturii”.

Au susţinut prelegeri scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene “G. T. Kirileanu”, prof. George Enache de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, teologul Ioana – Zoia Ursu, doctorand în istorie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, istoricul şi publicistul Adrian Nicolae Petcu, cercetător CNSAS, teologul Dragoş Ursu, doctorand în istorie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, prof. de istoria religiilor, Marius Vasileanu din Bucureşti, ieromonahul Elefterie Păduraru de la Schitul Cărbuna – Mănăstirea Neamţ, prof. Emanuel Bălan de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ, şi prof. Adrian G. Romila de la Liceul de Arte “Victor Brauner” Piatra-Neamţ.

Moderatori au fost Marius Vasileanu şi Adrian Alui Gheorghe.

„Comunicările susţinute de invitaţii la sesiunea de comunicări dedicată Rugului Aprins şi iniţiatorului acestuia, Daniil Sandu Tudor, au adus, în cea mai mare parte, pentru prima dată în faţa publicului, documente din arhivele fostei securităţi, din închisoarea de la Aiud şi din alte surse, completând un portret al martirului român în acea perioadă, aducând dovezi despre o epocă tratată până acum prea superficial. Este îmbucurător faptul că spre această zonă vin acum cercetători tineri care judecă faptele şi istoria prin prisma documentelor, fără patimă, cu luciditatea specialiştilor, cu determinarea unor adevăraţi iubitori de istorie, de patrie şi de credinţă. Am aflat, de exemplu, din documentele scoase la lumină de la CNSAS, că Rugăciunea Inimii era considerată un atac la ordinea socială, iar tăierea voii, adică încercarea omului de a nu fi suspus ispitelor imediate, ca să reziste în condiţii grele, era considerată un delict extrem de grav”, ne-a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”.

Astăzi, manifestările se vor muta la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Neamţ unde, la 12.30, are loc o întâlnire cu seminariştii, pe tema “Rugul Aprins – model de comuniune culturală şi spirituală”, iar după-amiază, la orele 17 va avea loc, la Schitul Cărbuna, inaugurarea galeriei cu martirii închisorilor din incinta Aşezământului Cărbuna, incluzând 40 de portrete realizate de familia Anca şi Claudiu Mihăilă din Cluj.

Manifestările se vor încheia cu acordarea premiilor Daniil Sandu Tudor, dar şi cu o vizită la mănăstirile din zona Neamţului.

Textele conferinţelor susţinute la Biblioteca din Piatra-Neamţ vor fi publicate într-un volum special care va marca momentul şi vor rămâne drept mărturie în timp.

Irina NASTASIU