Zilele comunei Vânători-Neamț: „Joc și voie bună în Ținutul Zimbrului“

Tina-Vânători, primar *Joi și duminică s-au desfășurat ample manifestări de interes turistic, cultural-artistice și de divertisment

Sărbătoarea comunei Vânători-Neamț a început de joi, 18 august, cu manifestările incluse în programul „Ziua Zimbrului“, un eveniment anual organizat în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Vânători-Neamț și cu Fundația Ecosilvex 2000, la Centrul de Vizitare al Parcului Natural Vânători-Neamț. Prelegeri interesante despre ecoturismul din Ținutul Zimbrului au prezentat ing. Sebastian Cătănoiu, Răzvan Deju și Geanina Fedeș.

Apoi s-au degustat din bucatele tradiționale gătite de cei care au și participat la concursul gastronomic „Sarea în bucate“, copii care au folosit slatină în loc de sare. Totodată, a fost pus în scenă și un emoționant spectacol de teatru de păpuși, susținut de Centrul Cultural din Rădăuți.

Toți cei prezenți la „Ziua Zimbrului“ s-au distrat de minune, au aflat multe despre zimbri și zimbrișori, pe care i-au și botezat. Participanții la manifestarea din Parcul Natural Vînători-Neamț au avut parte și de multe alte surprize plăcute. Cu siguranță, se vor întoarce aici cu drag!

*Momente solemne de rugăciune, premieri, alese urări de bine și felicitări

Și de această dată, vânătorenii și invitații lor s-au reunit într-un loc de o rară frumusețe, într-o superbă poiană, aflată la marginea unei păduri falnice. Este un cadru natural cât se poate de nimerit pentru desfășurarea manifestărilor dedicate deja tradiționalei serbări câmpenești „Joc și voie bună în Ținutul Zimbrului“.

Așa cum după creștinește se obișnuiește, în deschiderea manifestărilor dedicate Zilei comunei Vânători-Neamț, un sobor de preoți de la mănăstirile și bisericile din comună a săvârșit o slujbă de binecuvântare pentru toți ce prezenți la sărbătoare.

S-au petrecut apoi momente de-a dreptul impresionante, foarte emoționante. După mesajul primarului Maria Adriana Petrariu și al oficialilor județeni, au urmat lansări de carte: „Monografia comunei Vânători-Neamț“ – autor Neculai Florean și „Agonia cuvintelor“ – autor Mihai Mocănașu.

Primărița Maria Adriana Petrariu a invitat pe scenă spre a fi felicitate cuplurile care aniversează 50 de ani de căsnicie. Din cele 68 de cupluri care au spus DA în urmă cu 50 ani, din păcate doar 11 mai sunt în viață. De data asta a fost sărbătorită și o familie care are la activ 60 de ani de căsnicie. Au fost felicitați și premiați cei mai tineri cetățeni ai comunei, copiii născuți din anul 2015 și până în august 2016. A urmat premierea elevilor cu merite deosebite în activitatea școlară.

La sărbătoarea vânătorenilor au participat oficialități județene în frunte cu Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, o delegație din Republica Moldova condusă de senatorul Vasile Grozavu, precum și prof. dr. Radu Rey, președintele Forumului Montan Român, prof. univ. dr. Mircea Buruean, de la cunoscutul spital din Târgu Mureș, Ioan Bîrliba, fiul al satului Vînători-Neamț și director al Spitalului Clinic Universitar de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași, Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni, județul Iași, însoțit de două grupuri folclorice din localitatea pe care o păstorește, Lenuș Cucu, director la Fundația Speranța, Dorel Gavriloaia, președintele Asociației „Valea Ozanei“ și Vasile Nica, președintele GAL „Ținutul Zimbrului“. După cum era de așteptat, au participat și foarte mulți fii ai satului, unii întorși pe meleagurile natale de prin toate colțurile țării, dar și mai ales de peste hotare.

*Program cultural-artistic pentru toate preferințele

Programul cultural artistic pregătit pentru ediția din acest an a „Zilei comunei Vânători-Neamț“ a fost bine structurat, cu mai multe genuri de muzică, anume „croit“ spre a fi pe toate gusturile.

Pe scenă au evoluat Corul „Vânătorii lui Ștefan cel Mare“ – dirijor Cristina Petrariu, Corul „Diamond“ al comunei Erbiceni, județul Iași. Elevii școlilor din comuna Vânători-Neamț au participat la spectacol prin Grupul vocal-instrumental „Muguri noi“ – instructor Nadia Sângeap, Trupa de dans tradițional „Româncuțele“ – instructor Nadia Sângeap, Trupa de dans modern „Dinamic“ – instructor Doina Paga, Trupa de dans „Ardeni“ – instructor Doina Paga, Trupa „Sens-Dens“ – vals, instructor Nadia Sângeap, soliștii de muzică etno: Flaziana Lica, Yarina Cozma și Gabriel Hizanu.

A avut loc și o demonstrație de karate prezentată de Clubul sportiv de arte marțiale „Satori“ –instructor Stelian Boboc.

Programul artistic a inclus și evoluțiile Ansamblului Folcloric „Bahluiețul“ din comuna Erbiceni-Iași, Grupul folcloric „Dor vînătorean“ junior – soliști Ticul Raluca, Iustina Cucoș și Liviu Sângeap, Grupul „Dor vînătorean“ – soliști Miruna Chiriac, Robert Vartic, instructori Ioan și Claudiu Luchian.

A fost desfășurată și o paradă de modă, unde au fost prezentate creațiile vestimentare ale Feliciei Aron.

Invitați de onoare au fost îndrăgiții soliști Polina Gheorghe, Mihaela Gurău, Bogdan Iftimie, Iogor Cuciuc, Radu Ilie, Andreea Bănică, Alexandra Ungureanu & Crush.

Petrecerea s-a terminat târziu în noapte cu un foc de tabără, în jurul căruia s-a cântat și dansat, în timp ce, pe cer, a putut fi admirat un feeric foc de artificii.

Maria Adriana Petrariu, primarul comunei Vânători Neamț:

„Doresc să simți binecuvântarea Sfintei Teodora, să rugăm pe bunul Dumnezeu să ne țină sănătoși și în putere“

„Bine ați venit la cea de a XII-a ediție a Zilelor comunei Vânători Neamț «Joc și voie bună în Ținutul Zimbrului»! Așa cum deja ne-am obișnuit, în prima duminică de după postul Sfintei Marii, comuna noastră își sărbătorește ziua. Zi dedicată Sfintei Teodora, care este de loc din comuna Vânători-Neamț, este aici născută. Pentru harul ei, toți locuitorii comunei noastre îi mulțumesc pentru ajutorul ei. Doresc ca toți cei care sunteți prezenți aici să simți binecuvântarea Sfintei Teodora, să rugăm pe bunul Dumnezeu să ne țină sănătoși și în putere.

Vă mulțumesc din suflet preacuvioșilor părinți pentru că v-ați făcut timp să fiți astăzi alături de noi! Vă mulțumesc și pentru frumoasa slujbă de binecuvântare adresată mulțimii adunate la ziua comunei!

Multe mulțumiri și sponsorilor generoși, cei care au contribuit la realizarea acestei sărbători atât de dragi nou, vânătorenilor! Mulțumesc tuturor celor care v-ați făcut vreme și ați venit aici ca să sărbătorim împreună ziua comunei!“

*Arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț:

„Țara Moldovei este o Cetate de sfinți“

„Este o bucurie de a fi aici împreună. Suntem după sărbătorirea Sfintei Cuvioasa Teodora de la Sihla. Știm cu toții viața Sfintei Teodora și faptul că s-a născut în comuna Vânători, a plecat în Munții Buzăului, apoi a revenit aici. Cu binecuvântarea patriarhului Daniel, pe când era Mitropolitul Moldovei, s-a dezvoltat foarte mult cultul Sfintei Teodora.

Dacă ne uităm în istoria creștinismului, vedem că acolo unde au fost sfinți, cuvioși și cuvioase, s-au format obști monahale și mănăstiri, în jurul cărora s-au format și anumite sate, chiar cetăți și orașe. La noi, Țara Moldovei este o Cetate de sfinți“.

*Prof. dr. Radu Rey:

„De 10 ani am intrat într-o luptă pentru mai bine populației montane. La ora actuală, nemțeanul Lazăr Latu este omul cel mai important pentru Carpații României“

„Acum 10 ani am înființat Forumul Montan din România, am avut onoarea să fiu fondator. De atunci am intrat într-o muncă și într-o luptă pentru mai bine populației montane. Munca este dificilă, grea, de multe ori nu suntem înțeleși, nu suntem solidari. Sunt fenomene în jurul nostru –economice și sociale – care se răsfrâng asupra populației montane, duc la sărăcirea ei, la părăsirea muntelui. Sunt o mulțime de alte lucruri negative, într-o țară care e dominată de marea agricultură, unde agricultura de tip montan este încă foarte puțin înțeleasă. Ea este foarte diferită și prin modul în care se realizează, dar și prin ținta pe care o are. Muntele numai prin calitate își poate găsi orizontul și îmbunătăți situația celor care sunt «sarea pământului», celor care mulg vaca, celor care ne țin pe toți.

Lupta aceasta nu se va sfârși niciodată! România are 31% zonă montană, unde trăiește 16% din populație. Dacă Muntele nu se solidarizează și nu luptă pentru interesele specifice locuitorilor săi, nu va fi bine. Trebuie evitată marginalizarea zonei montane!

În urmă cu 7 ani am înființat Filiala Neamț a Forumului Montan din România. Primul președinte a fost economistul Lazăr Latu, care timp de 5 ani, secondat de actualul președinte Silvia Apostol, s-a zbătut pentru binele populației montane. Acum, Lazăr Latu a ajuns directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane, cu sediul la Vatra Dornei. La ora actuală, nemțeanul Lazăr Latu este omul cel mai important pentru Carpații României. Neamțul mi-a dat un om în care am putut să am încredere și care înțelege că are o misiune extraordinar de responsabilă. Filiala Neamț a Forumului Montan, timp de 5 ani, s-a instalat «în vârful» celorlalte filiale, prin rezultatele frumoase pe care le-a reușit. Cu proiecte, instruiri, solidarizare, cu proiecte internaționale, prin care a ținut flacăra vie, în sprijinul populației montane“.

*Ioan Bîrliba, directorul Spitalul Clinic Universitar de Urgență „Sfântu Spiridon“ Iași:

„Dragi vânătoreni, în urmă cu 35 de ani plecam din acest sat, ca să-mi găsesc rostul. Bunul Dumnezeu a orânduit ca, de 10 ani, să conduc cel mai mare și cel mai performant spital din zona Moldovei și, de ce nu, și din țară: Spitalul Clinic Județean Universitar de Urgență «Sfântu Spiridon» Iași. Este o mare cinste și o mare onoare să fac acest lucru. Știu ce înseamnă să conduci.

Vin cu drag în comuna natală și constat că, de la an la an, cetățenii au parte de lucruri bune și frumoase. Apa trasă lângă casă, canalizarea aproape, gaz metan adus în gospodărie. Asta înseamnă prosperitate și că în fruntea obștii se află un om gospodar. Din câte știu, comuna are 8.000 de locuitori, iar spitalul pe care am marea cinste să-l conduc de 10 ani are 2.800 de salariați. Așa că știu ce înseamnă, doamnă primar, să planifici, să organizezi, să coordonezi, să controlezi. Adică să fii manager. V-o spun cu modestia cuvenită. Tuturor locuitorilor comunei le doresc să fie foarte sănătoși!

În semn de prețuire, în nume personal și al spitalului pe care îl conduc, să vă ofer un mic dar: Spitalul «Sfântul Spiridon» Iași acordă comunei Vânători-Neamț, distinșilor ei locuitori și destoinicei primărițe sigla reprezentativă a acelui mai mare și mai performant spital al Moldovei, Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sfântul Spiridon» din Iași“.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Foto: Vasile ROGIN