Zilele Cetăţii Neamţ, ediţia a XIV-a Festivalul de Artă Medievală MedievArtFest Târgu-Neamţ

zilele cetatii4 Vineri a debutat Festivalul de Artă Medievală MedievArtFest Târgu-Neamţ, manifestare organizată în perioada 4 – 6 iulie, în cadrul Zilelor Cetăţii Neamţ, ediţia a XIV-a.

Deschiderea evenimentului a avut loc la Sala de Şedinţe a Consiliului Local Târgu-Neamţ,  la întâlnire fiind prezenţi primarul Daniel Harpa, viceprimarul Taian Humulescu, city managerul Vasile Apopei, consilieri locali şi delegaţii străine. Au fost prezenţi oficiali de peste hotare, respectiv din oraşele Hotin, Bilgorod-Dnistrovsky (Cetatea Albă), din Ucraina şi din Donduseni – Republica Moldova, fiind semnate întelegeri de cooperare între oraşul Târgu-Neamţ şi cele trei oraşe de peste Prut, unde există de asemenea cetăţi medievale. De asemenea, a fost semnat un acord şi cu oraşul Ardud,  din Satu-Mare, Cetatea Ardud (construită în 1481) fiind, la vremea sa, una dintre cele mai puternice fortărețe seniorale din nordul Transilvaniei.

“Am semnat înţelegerile de cooperare cu oraşele Hotin, Bilgorod-Dnistrovsky (Cetatea Albă) din Ucraina şi oraşul Donduseni din Republica Moldova, precum şi un acord de asociere cu oraşul Ardud din judeţul Satu-Mare. Alături de noi au fost prezenţi domnul prefect Vlad Angheluţă, doamna vicepreşedinte Emilia Arcan, domnul vicepresedinte Dan Manoliu, reprezentantul domnului deputat Ionel Arsene, consilieri judeteni şi locali. Le mulţumesc tuturor pentru că ne-au onorat cu prezenţa”, a spus primarul Daniel Harpa.

Proiectat încă de anul trecut, prin înfiinţarea Străjerilor Cetăţii Neamţ, Festivalul MedievArtFest este organizat de Fundaţia Culturală “Ion Creangă”, Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare Turistică “Valea Ozanei”, Primăria Tîrgu-Neamţ, Casa Culturii “Ion Creangă”, Asociaţia Pro Democraţia, Ordinul Cavalerilor Lupi şi Teatrul “Scena” din Târgu Mureş.

Evenimentul a fost organizat pe trei paliere: Festival de teatru medieval, Târg de echitaţie, meşteşuguri şi arme medievale şi Festival culinar, scopul organizatorilor fiind punerea în valoare a oraşului de sub Cetatea Neamţ şi încurajarea proiectelor culturale şi a manifestărilor artistice care promovează spiritul medieval din regiunea Moldovei, din punct de vedere cultural şi turistic.

 

Paradă cu domniţe, cavaleri şi muzică medievală

 

Inaugurarea oficială a festivalului a fost urmată de parada de deschidere a festivalului MedievArtFest, desfăşurată pe Bulevardul Ştefan cel Mare, la care au participat – alături de oficialităţi, de târg nemţeni şi turişti – plăieşi, arcaşi, scutieri, domniţe şi cavaleri, păşind pe acorduri de muzică medievală.

Activităţile de anul acesta au fost organizate de o echipă de profesionişti condusă de directorului artistic Liviu Pancu, cel care coordonează şi Festivalul de Artă Medievală de la Sighişoara.

“Nobil Domn, nobilă Domniţă, prin voia Domnului, se dă de ştire ca să ştie fiecare, că, în perioada 4 – 6 iulie, Târgu-Neamţ îmbracă haină de sărbătoare prin Festivalul MedievArtFest 2014. Vă aşteptăm cu mic cu mare pentru a ne bucura trăind împreună clipe de poveste! Cu mulţămiri preacinstitelor voastre feţe!”, spune textul invitaţiei, concepută într-un mod inedit de organizatorii festivalului.

După paradă, în Parcul de la Cetate, a avut loc semnarea Hrisoavelor de Bună Pace, deschiderea oficială a Târgului de Meşteşugari, deschiderea Expoziţiilor de Pictură şi Artă Naivă, a Concursului de Heraldică Cavalerească şi Spirituală şi a Festivalului Culinar “Ceaunul Fermecat”. Aproape de miezul nopţii a avut loc retragerea cu torţe şi Înnobilarea Cavalerilor Cetăţii Neamţ – moment desfăşurat în incinta Cetăţii Neamţului.

Sâmbătă, în cea de-a doua zi a festivalului, au avut loc o proiecţie de film de animaţie, Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice “Medicina Medievală”, precum şi un recital de poezie religioasă susţinut de actorul Liviu Pancu, directorul artistic al Festivalului. Au urmat momente de animaţie stradală, precum şi un moment de muzică medievală “King Wolf”, susţinut de membrii Filarmonicii Timişoara, fiind povestite “Legendele Cavalerilor Vinului”. În fiecare seară a festivalului formaţia “Bucium” din Bucureşti a susţinut câte un concert, s-au făcut focuri de tabără cavalerească, retragerile cu torţe făcându-se în pas de paradă.

Duminică, în ultima zi a festivalului, au avut loc prezentări de arme medievale, sesiuni de comunicări ştiinţifice, animaţie stradală, spectacole şi concerte medievale, precum şi festivitatea de premiere a  câştigătorilor concursurilor de heraldică, pictură şi artă culinară.

Seara, la orele 22.00, a avut loc închiderea festivalului, fiind pecetluite Hrisoavele, moment urmat de ultima paradă şi de retragerea cavalerilor cu torţe.

Irina NASTASIU