Zilele Asistenței Sociale în județul Neamț

zilele asistentei sociale*Manifestările vor debuta pe data de 23 martie, la Asociația de sprijin a copiilor cu nevoi speciale „Luceafărul“

Zilele Asistenței Sociale vor fi sărbătorite și anul acesta în județul Neamț, în ultimele două săptămâni ale lunii martie. Activitățile din 2016 sunt organizate de sucursala Neamț a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț și Asociația de sprijin a copiilor cu nevoi speciale „Luceafărul“ din Piatra Neamț. Tema stabilită de Federația Internațională a Asistenților Sociali (IFSW) pentru anul 2016 este „Societatea prosperă atunci când demnitatea și drepturile oamenilor sunt respectate – Asistenții sociali promovează unitatea umană“, iar evenimentele organizate urmăresc să evidențieze progresele realizate și importanța colaborării tuturor factorilor decizionali în crearea unei societăți în care se manifestă grija pentru fiecare membru al ei.

În Neamț, manifestările vor debuta pe 23 martie cu Ziua porților deschise la Asociația „Luceafărul“, unitate etalon în domeniu, fapt certificat și de nominalizarea la Premiul instituția anului la Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială 2016. Pe data de 24 martie, între orele 13 – 15.00, la sediul DGASPC Neamț va avea loc atelierul de lucru cu tema „Asistenții sociali promovează unitatea umană“, la care vor participa asistenții sociali înscriși în Registrul de evidență al CNASR. Până la finalul lunii martie vor mai avea loc prelegeri, work-shopuri și simpozioane ce au drept scop promovarea profesiei de asistent social, interacțiunea profesioniștilor din domeniu, precum și prezentarea rezultatelor remarcabile ale unor specialiști în asistență socială.

„Profesia de asistent social a apărut în Romania în 1920. De atunci, a cunoscut o dezvoltare continuă și, după o perioadă îndelungată în care a intrat în desuetudine –  perioada comunistă – profesia a revenit în atenția publică în România post-revoluționară. În ultimii ani a devenit tot mai importantă în societate și tot mai accesată, dovadă stând numărul din ce în ce mai mare de tineri care aleg o carieră în domeniu. Un asistent social trebuie să fie empatic, să își deschidă sufletul spre beneficiari și să fie promotorul ideii de comunitate. Prin toate activitățile derulate de noi, cu prilejul Zilelor Asistenței Sociale dorim să aducem în atenția comunității importanța acestei profesii și să recompensăm moral meritele celor care se pun zi de zi în slujba semenilor aflați în dificultate“, a precizat Mirela Negruș, președintele sucursalei Neamț a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.

În acest for profesional sunt înscriși 137 de asistenți sociali din județul Neamț.

Irina NASTASIU