Zi neagră pentru interlopii nemţeni

* Fraţii Mararu au fost băgaţi la zdup în Bucureşti

* Puiu Mironescu a fost „cazat” în arest la Piatra Neamţ

* Poliţiştii au „cercetat” 6 locuinţe, inclusiv vila turcului Levi, de unde au ridicat bani, aur şi calculatoare

După ani de zile în care războiul dintre fraţii Mararu şi Puiu Mironescu s-a dus prin intermediari, ieri, capii celor două grupări au ajuns după gratii. De dimineaţă, Bogdan Mararu s-a trezit cu mascaţii la uşă şi a asistat la percheziţia domiciliară şi la controlul făcut în maşina sa, cea care acum o lună a fost la un pas de a sări în aer. Simultan a avut „musafiri” Răzvan Mararu, în vila sa din Roznov, părinţii celor doi – care locuiesc tot în Roznov, turcul Bilge Levi (cunoscut apropiat şi partener de afaceri al lui Bogdan Mararu), Virgil Călin din Piatra Neamţ şi Vasile Sava din Borleşti, alţi apropiaţi de-ai fraţilor Mararu. Anchetatorii au cerut mandat de percheziţie şi pentru un alt om de afaceri din Piatra Neamţ, dar nu l-au obţinut. Cele şase locuinţe au fost cercetate în amănunt şi au fost ridicate sume mari de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, kilograme de bijuterii din aur de la Levi, precum şi calculatoare, CD-uri, DVD- uri şi alte suporturi de memorie al căror conţinut are legătură cu ancheta.

În timp ce poliţiştii le scotoceau casele, fraţii Mararu, Călin şi Levi au fost urcaţi în dube şi duşi la Bucureşti, la audieri, la Parchetul Capitalei. Aseară, Bogdan şi Răzvan Mararu au primit ordonanţe de reţinere, sub acuzaţiile de instigare la omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Anchetatorii susţin că ei s-ar afla în spatele atacului armat de pe 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan din Capitală.

Tot ieri dimineaţă şi Puiu Mironescu a avut surpriza să fie deşteptat de mascaţi. Şi lui i-a fost percheziţionat apartamentul din Bucureşti, i-a fost verificată în amănunt maşina, după care a fost urcat în dubă şi adus la Piatra Neamţ. L-a preluat şeful DIICOT, care l-a audiat în cazul atentatului cu bombă, dejucat de anchetatori în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, când nişte băieţi bine intenţionaţi au lipit un kil de trotil sub maşina lui Bogdan Mararu, cu gândul de a-l face bucăţele mici. Lista de acuzaţii la adresa lui Mironescu este puţin mai lungă: instigare la distrugere, instigare la omor calificat, nerespectarea regimului materialelor explozive şi terorism. După audiere, el a primit ordonanţă şi a fost dus în arestul poliţiei.

* Mararii au angajat un killer din Moldova

Fraţii Mararu sunt acuzaţi că l-au angajat pe Vitalie Proca să-l trimită pe lumea cealaltă pe Puiu Mironescu. Convinşi că Mironescu se află în spatele asasinatului comis asupra lui Gheorghiţă Mararu în Cafe Latino, fraţii săi su decis să facă dreptate, dincolo de pedeapsa pe care a primit-o Falău, cel care a apăsat pe trăgaci. Numai că Proca a greşit ţinta şi, pe 26 noiembrie 2012, a descărcat un Kalaşnikov şi un pistol Makarov într-un biet nevinovat care avea un Mercedes negru la fel ca al lui Mironescu. Răzvan Isăilă a supravieţuit miraculos, deşi asupra lui s-au tras 20 de gloanţe, şi datorită telefonului mobil pe care îl avea în buzunarul de la piept şi i-a protejat inima.

 „În fapt, ca variantă de anchetă, procurorii DIICOT iau în calcul posibilitatea ca persoana vizată în realitate de acest atac să fi fost învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, confuzia atacatorului fiind generată de faptul că atât partea vătămată I. M. cât şi învinuitul Mironescu Ioan Dumitru locuiesc în cartierul Vitan, conduc acelaşi tip de autoturism, având aceeaşi combinaţie literală a numărului de înmatriculare, respectiv MERCEDES, de culoare neagră, înmatriculat cu terminaţia MIR şi au acelaşi gen de preocupări – practicanţi ai sporturilor de contact”, se arată în comunicatul DIICOT.

Proca a fost prins pe 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Poliţiei din Rusia, Italia, Moldova şi Scotland Yard. Criminalul era căutat de câteva luni pentru o tentativă de asasinat comisă în Marea Britanie. Vitalie Proca a primit mandat de arestare în Rusia, pentru 40 de zile, iar autorităţile române au făcut deja demersurile pentru extrădarea sa.

Mironescu s-a prins pe loc că el a fost ţinta atacului eşuat din Capitală şi nu a vrut, probabil, să rămână cu un pas în urmă. Aşa că, după cum susţin anchetatorii, a „iniţiat” o răzbunare spectaculoasă: bombă sub maşina lui Mararu. Planurile i-au fost stricate de poliţiştii care au aflat la timp de atentat şi i-au prins pe „terorişti” după ce montaseră explozibilul.

Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Ovidiu Popa, Petrică Jâtaru şi Emil Cristofor au fost arestaţi de acum o lună sub acuzaţiile de tentativă de omor calificat, distrugere şi terorism.

Daniel Pădurariu, care a fost cercetat şi pentru incendierea motelului fraţilor Mararu, l-a pus pe Cosmin Irinel Lăcătuş să găsească două persoane care să monteze dispozitivul, pentru 15.000 de euro, bani pe care urmau să-i primească dacă ar fi apărut la ştiri cadavrul sfârtecat. Cum atentatul a eşuat, „băieţii” s-au ales doar cu avansul de 1000 de euro de căciulă şi cu „şansa” unei pedepse de mulţi ani de închisoare.

Având în vedere că cele două „poveşti” sunt replici în acelaşi război este posibil ca dosarele să fie conexate „în scopul conturării unei imagini complete a situaţiei de fapt, precum şi pentru a se acţiona în mod unitar în vederea destructurării grupărilor infracţionale coordonate de către Ioan Dumitru Mironescu şi Bogdan Mararu pe raza municipiului Piatra Neamţ”, după cum a precizat DIICOT.

* Protejaţi de „sus”

Tentativele de asasinat, bătăile sălbatice cu bâtele de baseball şi incendierile la comandă, ca să nu mai vorbim de împuşcarea lui Gheorghiţă Mararu, au fost posibile pentru că autorităţile nu au intervenit, ferm, niciodată în ultimii ani. Dosarele au rămas cu AN (autor necunoscut), iar „dialogul” răzbunărilor a continuat după alte legi decât Codul penal. Aşa cum expertiza ADN, piesa de rezistenţă care dovedea că Daniel Pădurariu a „mânuit” canistra cu benzină din motelul fraţilor Mararu, a fost uitată vreo doi ani printr-un sertar din IGPR, dosarul de tentativă de omor asupra lui Mironescu a fost „uitat” la DIICOT. În noaptea de 10 spre 11 februarie 2006 (exact aceeaşi noapte în care era plănuit să fie „detonat” Bogdan Mararu) Puiu Mironescu a fost împuşcat, în Piatra Neamţ, în plină stradă. Ancheta a ajuns la DIICOT Bucureşti, unde a tot stat. Surpriză, la o lună după asasinarea lui Gheorghiţă Mararu, a „răsărit” un răspuns de-al procurorului Codruţ Olaru, şeful DIICOT Bucureşti de la acea vreme, care merită toată atenţia:
„Urmare a cererii prin care solicitaţi comunicarea stadiului cercetărilor efectuate în dosarul penal numărul 329/ D/ P/ 2010 al DIICOT – Structura Centrală, vă facem cunoscut faptul că, prin ordonanţa nr. 329/ D/ P/ 2010, s-a dispus încetarea urmăririi penale faţă de Mararu Gheorghe Cătălin, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 20, raportat la articolele 174, 175, litera i, din Codul penal, în temeiul prevederilor articolului 242, raportat la articolul 11, punctul 1, litera c si articolul 10, litera g, din Codul penal şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei in favoarea Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire Penală şi Criminalistică”.

Şi de atunci nu s-a mai auzit nimic despre dosar. Şi este doar un exemplu. Pentru că nici de dosarul în care Cristian Chilat (Falău) a fost tocat cu ranga în faţa blocului nu s-a mai auzit nimic. Şi atunci, indivizii care nu aveau în agenda telefonică poliţişti, procurori şi judecători pe care să-i poată suna la orice oră din zi şi din noapte „fără supărare”, s-au apucat să-şi facă dreptate singuri, folosind, evident, tot intermediari, unii jalnic de amatori.

Deşi avea faima că el însuşi ar beneficia de protecţie de „sus” şi nu întemeiat, căci a fost judecat împreună cu un ofiţer din IGPR, la rândul său Gheorghiţă Mararu se plângea de duşmanii lui că ar fi „acoperiţi” de persoane cu influenţă. Iată ce declara imdiat după incendierea uneia dintre maşinile sale: „Eu ştiu cine este şi le-am spus poliţiştilor că aceeaşi persoană care mi-a dat foc la maşini, a incendiat şi mansarda clădirii. Nu vreau să dau nume, dar asta e ideea. Şi n-au făcut nimic. Există poliţişti care-l protejează pe individ, pentru că-i are la mînă. Şi mai mult nu are sens să spun”. Şi chiar, ce-ar mai fi de spus în faţa evidenţei?