Zeci de mii de pelerini sunt așteptați la mănăstirile nemţene de Paște

pelerin2

 Zeci de mii de pelerini din toate colțurile țării sunt așteptați să participe la bisericile mănăstirilor din județ la slujba Învierii Domnului și să își petreacă sărbătorile pascale în așezările monahale.

Cele mai căutate mănăstiri din județ sunt Agapia, Văratic, Neamț, Bistrița, Pângărați, Sihăstria sau Petru-Vodă. Majoritatea mănăstirilor au deja spațiile de cazare ocupate de câteva săptămâni sau chiar de luni de zile.

Cei mai mulți dintre cei care doresc să se retragă în spiritualitatea mănăstirilor fac parte din grupuri de pelerini care vin de ani de zile în aceste zone.

La alte mănăstiri, cum sunt cele de la Agapia și Văratic, spațiile care erau altădată pentru cazarea pelerinilor au fost ocupate între timp de măicuțele care s-au călugărit.

 

Alternativă – pensiunile

 

Pentru pelerinii care doresc să petreacă sărbătorile pascale în spațiile puse la dispoziție de mănăstiri este bine de știut că trebuie să respecte toate canoanele bisericești. Cei care nu se pot abține de la mâncarea de frupt până în prima zi de Paști pot lua în considerare oferta turistică a pensiunilor care s-au dezvoltat în vecinătatea mănăstirilor. Aici sunt puse la dispoziție pachete turistice de trei zile, din noaptea Învierii și până în a doua zi de Paște, la prețuri cuprinse între 1.000 lei și 2.200 lei de persoană. Prețul include trei nopți de cazare la pensiuni de trei sau patru margarete și toate mesele incluse, inclusiv masa tradițională din prima și a doua zi de Paște, cu miel, drob, ouă roșii și cozonac.

La mănăstirile care primesc pelerini în Săptămâna Patimilor, credincioșii trebuie să participe la toate slujbele. Există mănăstiri unde pelerinii nu trebuie să plătească nicio taxă ci doar dacă doresc ei să facă donații în timp ce alte așezări monahale preferă să acopere cheltuielile cu tarife fixe. Spre exemplu, la Seminarul Teologic Ortodox ‘Veniamin Costache’ și Biserica Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, pelerinii sunt așteptați să vină din Vinerea Mare.

 

Pelerini loiali

 

‘Așteptăm și turiști dar vin în special pelerinii care sunt de-ai casei, care vin de opt ani la aceste momente importante ale ortodoxiei. Programul este același regăsit la oricare biserică sau mănăstire. În săptămâna Sfintelor Pătimiri sunt slujbele dimineața la care trebuie să participe, iar seara sunt deniile. Pelerinii sunt așteptați să vină în special de vineri, când se scoate Prohodul la Vecernia Sâmbetei celei Mari, se scoate Sfântul Aer, și de aici pelerinii participă și la denia prohodului, iar sâmbătă la Denia Sfântului Vasile cel Mare. Seara sunt așteptați să vină la slujba Învierii dar aici vin și credincioși care sunt doar în trecere, care se închină și participă la slujbă apoi se întorc în familie’, a declarat profesorul spiritual Viorel Laiu de la Seminarul Teologic Ortodox ‘Veniamin Costache’.

Potrivit acestuia, pelerinii nu pot face niciun fel de rabat de la post.

‘Masa de Paște va fi cu mâncarea tradițională românească, adică friptura de miel, ouă roșii, caș cu ceapă verde și cozonac, un pahar de țuică sau unul de vin. Aici nu există tarife pentru pelerini ci doar dacă vor să lase ei ceva la biserică. La casa de pelerinaj sunt circa 40 de locuri dar mai sunt 60 de locuri la căminul seminarului, pentru că elevii sunt plecați acasă. Și-au anunțat deja prezența pelerini de la Iași, București, Constanța și Maramureș. Îi primim cu toată inima, cu toată dragostea pentru că asta este misiunea noastră’, a adăugat profesorul spiritual Viorel Laiu.

 

Ocupat tot, la Petru Vodă

 

La Mănăstirea Neamț există o casă de pelerini care poate găzdui până la 100 de persoane în 20 de camere duble. Acestea sunt ocupate integral doar la momentele importante ale ortodoxiei.

‘Avem 50 de camere cu 2 paturi, dar acum este criză și nu prea mai vine lumea. Din 2006 încoace, doar la momentele importante avem pelerini care să rămână. Aici este 80 de lei camera pe noapte, fără masă inclusă. Masa poate fi oferită doar la grupuri mari. Acum, pentru sărbătorile de Paști și-a anunțat prezența un grup’, a spus Todică Iacob, părintele secretar al Mănăstirii Neamț.

La Mănăstirea Petru-Vodă sunt așteptați să participe anul acesta mii de pelerini care doresc să aprindă o lumânare la mormântul preotului Justin Pârvu. Locurile pentru pelerini sunt ocupate de luni de zile. Aceeași situație se regăsește și la Mănăstirea Pângărați sau la Secu, Sihla și Sihăstria.

 

G. APETRII