Zâmbet ştirb de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

* Fiecare stomatolog din Neamţ poate acorda tratamente gratuite prin CAS de maxim 1.000 de lei pe lună!

* Statistică îngrijorătoare: românul foloseşte o periuţă de dinţi mai mult de un an şi consumă un tub de pastă în 6 ani

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale este, astăzi, sărbătorită sub egida „Zâmbeşte România!”, o campanie de educare prin care specialiştii în igienă orală atrag atenţia populaţiei cu privire la importanţa prevenţiei în vederea îmbunătăţirii sănătăţii orale. În mod expres, printr-o acţiune a „ajutoarelor Zânei Măseluţa”, parlamentarii sunt, astăzi, invitaţi să sprijine programele de educare pentru sănătatea orală a copiilor. La nivelul judeţului Neamţ, Casa de Asigurări de Sănătate alocă, în medie, 1.000 de lei pe lună fiecărui stomatolog pentru consultaţii şi tratamente, atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Dentistul îşi epuizează fondul în primele trei, patru zile din fiecare lună dacă se axează pe consultaţii şi tratamente acordate copiilor. Altfel, dacă merge pe principiul primul venit, primul servit, poate consuma fondul pe-o măsea, la propriu, pentru un implant.

În cifre, starea sănătăţii orale a românilor este sub orice critică. Conform unui studiu realizat anul trecut, 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune (71%), 4 diin 10 persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar 3 din 10 au respiraţia urât mirositoare şi dinţi sensibili.

Deși majoritatea românilor susțin că respectă regulile elementare de igienă dentară, declarând că își periază dinții de două ori pe zi (deși nu imediat înainte de a merge la culcare), studii de piață  arată că românii consumă de fapt puțin peste un tub de pastă de dinți pe an (media națională) și aproape două tuburi pe an la nivel urban, în timp ce la nivel rural s-a calculat că se consumă în medie un tub de pastă de dinți la aproape 6 ani.

Studiile mai arată că doar 29% dintre români au mers în ultimul an la un control stomatologic, comparativ cu media europeană de 57%. Mai mult decât atât, există un procent de 9% de respondenți care declară că nu au fost niciodată la medicul stomatolog.

Platforma pentru o Sănătate Orală mai Bună în Europa este o inițiativă comună principalelor organizaţii de profil din Europa. În acest scop, pe 5 martie 2013, Platforma a lansat în cadrul unei mese rotunde în Parlamentul European un set de Obiective europene pentru anul 2020 care au ca prioritate sistemele de colectare a datelor, politicile de prevenţie, educarea şi conştientizarea importanţei igienei orale. Prioritară este dezvoltarea programelor naţionale, respectiv regionale de prevenţie în domeniul sănătăţii orale în şcoli, având ca obiectiv principal educarea copiilor şi adolescenţilor în privinţa practicilor de igienă orală, utilizarea pastei de dinţi cu fluor, obiceiuri alimentare sănătoase, reducerea consumului de zahăr şi utilizarea alternativelor la zahăr.