Wilhelm Dancă la ceas aniversar

Wilhelm Dancă s-a născut la 18 mai 1959 în Buruieneşti, judeţul Neamţ. A urmat cursurile de filozofie şi teologie la Seminarul din Iaşi, pe care le-a absolvit în vara anului 1986. A fost hirotonit la Iaşi în ziua de 29 iunie acelaşi an. Primul loc de activitate pastorală a fost la Parohia Nisiporeşti, iar după un an a fost transferat la Parohia Piatra-Neamţ. În vara anului 1988 a fost numit paroh la Parohia „Sf. Tereza” din Bucureşti.

Din anul 1991 a urmat studii de specializare la Roma, obţinând titlul de master în antropologie filozofică la Universitatea Pontificală Gregoriana în anul 1993 şi titlul de doctor în filozofie în anul 1996 la aceeaşi universitate. Întors în ţară, i s-a încredinţat catedra de filozofie şi teologie fundamentală la Institutul Teologic din Iaşi, activând, în acelaşi timp, şi la Institutul Catolic „Sf. Tereza” din Bucureşti. În toamna anului 1997 a fost numit prefect de studii la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi, iar în septembrie 2001 a fost numit rector al aceleiaşi instituţii.

Părintele Dancă este mândru de instituţia pe care o conduce. Toţi profesorii care predau aici sunt specializaţi în străinătate, iar studenţii, după licenţă nu pot intra la masterat fără un an de servicii sociale gratuite desfăşurate la orfelinate şi case de bătrâni.

Ideea pentru care luptă rectorul şi instituţia pe care o coordonează este aceea ca educaţia să aibă o finalitate clasică. E afectat de faptul că azi lipsesc idealurile umaniste în educaţie, că nu mai este preţuit frumosul, că nu mai este căutat adevărul, că nu mai există oameni dedicaţi binelui. „Omul adevărat este omul educat“, subliniază părintele romano-catolic.

 

Andreea FLOREA