Week-end de foc pentru pompierii nemţeni

Sâmbătă, 23.02.2019, la ora 19:21, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență „112”, despre producerea unui incendiu la un operator economic în comuna Rediu, sat Rediu. La locul evenimentului s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari, cu o autospecială de stingere, o autocisternă şi o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamţ, fiind sprijinite și de nouă voluntari din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Roznov (cu o autospecială de stingere), Cîndeşti (cu o autospecială de stingere) şi Rediu, care au stins incendiul. Ca urmare a producerii incendiului, au ars aproximativ 10 metri pătraţi din pereţii unei camere amenajate la mansarda construcţiei, realizaţi din scândură şi plăci de rigips, cca. 10 metri pătraţi din faţada mansardei şi aproximativ 14 metri pătraţi din acoperişul construcţiei realizat din astereală de lemn şi învelitoare din tablă. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,efectul termic de la un coş de evacuare a fumului neprotejat corespunzător faţă de materialele combustibile”.

Incendiu produs la o locuinţă proprietatea Mănăstirii Agapia

Duminică, 24.02.2019, la ora 15:41, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență „112”, despre producerea unui incendiu la o locuinţă din localitatea Agapia. La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri militari, cu două autospeciale de stingere, din cadrul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamţ, fiind sprijinite și de un voluntare din cadrul SVSU Agapia, care au stins incendiul. Ca urmare a producerii incendiului, au ars 10 metri pătraţi din acoperişul locuinţei, realizat din astereală din lemn şi învelitoare din tablă şi aproximativ 15 metri pătraţi din pereţii realizaţi din lemn ai camerei centralei termice. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,efectul termic de la un coş de evacuare a fumului neprotejat corespunzător faţă de materialele combustibile”.

Misiuni SMURD

În perioada 22 – 24.02.2019, echipajele de paramedici SMURD au executat 71 de misiuni, din care 61 executate de echipajele SMURD de prim ajutor calificat şi 10 executate de echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece: coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparare premergător sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie ; coşurile de fum se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m; în podurile caselor, coşurile de fum vor fi obligatoriu tencuite şi văruite pentru a putea observa cu uşurinţă prezenţa unor fisuri prin care s-ar putea propaga flăcările spre materialele combustibile din construcţia acoperişului; coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor cu 25 cm; în spaţiul dintre coşuri şi planşee se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; la trecerea prin acoperişuri se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţadele exterioare ale zidăriilor coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişurilor ; coşurile de fum vor fi prevăzute cu uşiţe pentru curăţate ; coşurile aflate în apropierea materialelor combustibile (depozite de furaje, păduri etc.) sau cele situate pe acoperişuri combustibile, vor fi prevăzute cu site sau grătare pentru reţinerea scânteilor; se interzice încastrarea elementelor combustibile ale acoperişurilor, planşeelor etc. în coşurile de evacuare a fumului