Vremea în agricultură

Tina-vremea, foto*În Neamţ nu sunt motive de îngrijorare!

*Ploaia căzută ajută culturile

Deficitele de apă din sol se menţin până la sfârşitul acestei luni. Ca urmare, se semnalează fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate. Până luni va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire treptată în evoluţia vremii, aceasta devenind normală sub aspect termic, potrivit prognozei meteorologilor.

Ce spun specialiştii în agricultură, aflăm de la Maricel Tălmăcel, directorul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ. Mai ales după ploile căzute în ultima vreme. Dar şi cum influenţează lucrările agricole care se fac acum în câmp:  „Pentru terenurile arate, ploaia de acum este foarte bună. În privinţa deficitului de apă în sol, în agricultura nemţeană nu sunt motive de îngrijorare. Media normală pentru luna august   trebuia să fie între 60 şi 80, noi fiind undeva pe aproape, în jur de 65.  Acum se lucrează bine în câmp, atât la la arat, cât şi la însămânţările de toamnă. S-a semănat mult şi repede la rapiţă; cred că săptămâna viitoare vor finaliza treaba. Condiţiile meteo de acum sunt bune şi pentru culturile care se vor recolta în toamnă. Mai ales că nu urmează o vreme specifică perioadei, normală. Intrăm în perioada de toamnă, aşa că e firesc să scadă şi temperaturile din aer şi sol.”

 

*Starea culturilor agricole

 

Trebuie să ne gândim şi ce n-a intrat încă la recoltare, care este starea în câmp. E vorba, în principal, de porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, cartofi de toamnă, la livezi şi legumicultură. La culturile agricole prăşitoare şi pomi-viticole procesele fiziologice se vor desfăşura în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol. Pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, ritmurile de vegetaţie ale culturilor prăşitoare vor fi stânjenite.

Floarea-soarelui va înregistra maturitatea în ceară şi deplină, în toate zonele agricole, pe alocuri  fiind posibilă declanşarea recoltării, în următoarea perioadă.

Porumbul îşi va definitiva mătăsirea, plantele aflându-se în fazele de maturitate în lapte şi ceară precum şi maturitate deplină, îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

La sfecla de zahăr predominante vor fi fazele de alungire şi îngroşare a axei tulpinii la ieşirea sa imediată din pământ, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină. Cultura de cartof îşi va continua creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, urmând poate chiar şi recoltarea.

Pomii fructiferi vor înregistra creşterea şi coacerea rodului, precum şi formarea mugurelui terminal, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrările de recoltare.

Viţa de vie va parcurge fazele de creştere şi coacere a boabelor, în toate podgoriile.

Tina CONDREA