Vreme extremă: caniculă, ploi torențiale, grindină și descărcări electrice

Se strică iar vremea. Ieri, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de instabilitate atmosferică accentuată și disconfort termic, valabilă până mâine dimineață, la ora 4. Conform ANM, în intervalul menționat, vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată în Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat și Moldova, precum și în zonele de deal și de munte din restul teritoriului, iar în cursul nopții de vineri spre sâmbătă (23/24 iunie), local, și în Dobrogea și Muntenia. Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în Maramureș, Transilvania și la munte, 40…50 l/mp.

În după-amiaza zilei de vineri, 23 iunie, în regiunile sud-vestice și sudice, local disconfortul termic va fi ridicat – indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, izolat mai ridicate în sudul Olteniei. Conform estimărilor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, în Moldova, în acest weekend, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 30…32 de grade Celsius.

În prima parte a celei de-a doua săptămâni nu se vor înregistra variații semnificative ale regimului termic diurn, iar ulterior media maximelor va coborî spre 26…27 de grade Celsius. Pe parcursul celor două săptămâni, media temperaturilor minime va fi de 13…15 grade Celsius, chiar mai ridicată în intervalul 24-28 iunie, spre 16…17 grade Celsius. În intervalele 21-22 iunie și 28 iunie – 2 iulie va fi mai ridicată probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și local cantități de apă mai însemnate.

V. ANDRIEȘ