“Vor fi mai multe interceptări fără ca suspecţii să ştie”

judecatoarea florea

* Judecătorii nemţeni nu consideră că anchetatorii sunt  împiedicaţi în adunarea probelor de noile coduri

Magistraţii nemţeni consideră că noile coduri penale nu împiedică anchetatorii să desfăşoare interceptări înainte de începerea urmăririi penale. Îndelung dezbătutul articol 140 trebuie aplicat împreună cu un alt articol: “În cazul în care se începe urmărirea penală in rem, adică asupra faptei, se poate dispune supravegherea tehnică de către procuror, cu avizul unui judecător”, spune judecătoarea Cristina Florea, din cadrul Tribunalului Neamţ. “Articolul 140, care reglementează procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică, trebuie coroborat cu articolul 305, care spune că atunci când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect. Aşadar, organul de urmărire penală poate dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă şi atunci, conform articolului 140, solicită judecătorului de drepturi şi libertăţi să emită mandat pentru supravegherea tehnică, întrucât există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute de lege. Urmează, aşa cum prevede articolul 305, ca în cazul când din probe rezultă indicii că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul să dispună continuarea urmăririi penale faţă de aceasta, care devine suspectă şi apoi, dacă se impune, se poate solicita instanţei emiterea mandatului de interceptare a convorbirilor”, mai spune judecătoarea Cristina Florea.

Magistraţii nemţeni consideră că va creşte de acum înainte numărul solicitărilor de acest gen: “Se dădeau şi până acum avize de interceptare pentru anchete începute in rem, dar probabil de acum încolo vor fi mai multe asemenea solicitări din partea parchetului”, a mai spus magistratul.

Ca elemente de noutate în privinţa avizului ce trebuie obţinut de la judecător sunt şi cele referitoare la obţinerea datelor privind  tranzacţiile financiare ale unei persoane şi reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale. Aceste activităţi se făceau până acum, din dispoziţia procurorului, în timp ce sub noile coduri acesta trebuie să obţină acordul judecătorului de drepturi şi libertăţi.

La Tribunalul Neamţ aceste instituţii – a judecătorului de drepturi şi libertăţi şi a judecătorului de cameră preliminară – vor fi asigurate de magistraţii în activitate, pe rând, fără să existe un judecător anume desemnat.

 

* Poliţistul Timofte poate spera la libertate

Astăzi, la Tribunalul Neamţ, au loc primele şedinţe de judecată de fond, după intrarea în vigoare a noilor coduri. Există în acest moment dosare în care nu s-a început cercetarea judecătorească şi atunci acestea vor intra în cameră preliminară. “Odată cu o copie după rechizitoriu care se trimite inculpatului, i se pune în vedere că are la dispoziţie un termen în care poate sesiza orice nelegalitate sau invoca orice excepţie. Toate solicitările preliminare începerii cercetării judecătoreşti sunt verificate de judecătorul de cameră preliminară, în termen de 60 de zile”, precizează judecătoarea Cristina Florea.

În urma verificărilor făcute în această etapă, judecătorul de cameră preliminară poate dispune inclusiv trimiterea dosarului de urmărire penală înapoi la parchet, pentru refacerea cercetărilor.

De noile prevederi penale ar putea beneficia judiciaristul Dinu Dănuţ Timofte, judecat în stare de arest pentru  trafic de influenţă şi favorizarea infractorului. Ofiţerul ar putea beneficia de o pedeapsă mai mică, datorită coborârii limitelor maxime la infracţiunile de care este acuzat. În acest dosar, procurorii anticorupţie au dovezi că poliţistul ar fi pretins bani de la infractori bani pentru a-i îmbuna pe colegii lui din Buhuşi să nu le facă dosar penal pentru o tentativă de furt.

Cristina IORDACHE