Voluntariatul în Sănătate va fi recunoscut ca experienţă

voluntariat* Avantajaţi vor fi absolvenţii care nu-şi găsesc imediat serviciu, dar care vor acumula experienţă până la obţinerea unui loc de muncă

Voluntariatul în sistemul sanitar este, în sfârşit, reglementat prin lege. Absolvenţii de şcoli postliceale sanitare s-au confruntat, până acum, cu o mare problemă la angajare, aceea de a nu avea experienţa cerută pentru ocuparea postului vacant. De regulă, o condiţie esenţială la angajare este experienţa în domeniu, ceea ce ar însemna ca potenţialul angajat să fi lucrat în altă parte până la data concursului. Or, dacă peste tot i se cere experienţă, bietul asistent nici măcar nu-şi poate depune dosarul pentru a intra în competiţie, fiind evident că lipsa experienţei l-ar dezavantaja, oricât de bun ar fi el la teorie.

Legea nr. 78 din 2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România, publicată în Monitorul Oficial nr. 469 din 26 iunie 2014, recunoaşte ca experienţă participarea persoanelor fizice, neremunerată şi bazată pe decizia liber consimţită a acestora, la activităţi de voluntariat organizate în România, de persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ. Până acum voluntariatul îi avantaja, practic, doar pe asistenţii medicali care, timp de 5 ani, nu-şi găseau serviciu în domeniu. Conform legii, după 5 ani de lipsă a practicii, asistentul medical îşi pierde dreptul de liberă practică pentru că, evident, nu mai are aceeaşi îndemânare. Voluntariatul în aceşti 5 ani, indiferent de periada în care lucrează fără a fi remunerat, în ajută la reavizare.  Numai în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ lucrează, în prezent, în sistem de voluntariat, 45 de asistenţi medicali, iar Spitalul Municipal de Urgenţă Roman are 50 de cadre medii neremunerate.

Voluntariatul reprezintă activitatea de interes public, neobligatorie, nerenumerată, îndeplinită prin decizia voluntarului, sprijinită şi promovată de statul român, în baza contractului de voluntariat, prin care voluntarul se obligă să presteze activitatea, iar organizaţia- gazdă să ofere o activitate adecvată solicitării şi pregătirii acestuia, cu asigurarea cheltuielilor pentru activitatea prestată.

Potrivit reprezentanţilor Ordinului Asistenţilor şi Moaşelor din România, „Legea 78/2014 aduce două prevederi  importante. De acum înainte, voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională, iar voluntarii vor putea primi din partea organizaţiei-gazdă un certificat de recunoaştere a competenţelor dobândite prin voluntariat, activitatea fiind recunoscută ca fiind vechime în muncă şi în specialitate dacă este realizată în domeniul studiilor absolvite. De asemenea, o altă prevedere a actului normativ se referă la concursurile organizate de instituţiile publice, respectiv de angajatorii persoane juridice sau fizice din mediul privat, la care doi sau mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale şi la faptul că aceştia pot fi departajaţi prin acordarea unui punctaj suplimenar, pentru îndeplinirea activităţilor de voluntariat”.

 

 

Geanina NICORESCU