Voi ce ați făcut în vacanță?

ghiozdan Iată că vacanța de vară s-a terminat… La fel și cursurile de jurnalism. Vara aceasta am cunoscut oameni noi, am învățat să punem întrebări, ne-am distrat și am învățat să luăm un interviu.

Am selectat pentru voi, cele mai frumoase articole, campioanele poveștilor micilor jurnaliști.

Vă salută cei 10 prichindei cu aptitudini de jurnalist de la Ghiozdanul cu Idei!

  1. A fost o vacanță extraordinară ! – Alexandra

În această vacanță am fost la Lacul Roșu. Părinții mei au hotărât să mă ducă într-o tabără de engleză. Vremea a fost frumoasă și însorită, așa că ne-am hotărât să mergem într-o drumeție. La Lacul Roșu, în mijlocul naturii este cel mai frumos! În apă mi-am putut vedea reflexia, în pădure am văzut o căprioară, care s-a speriat și a fugit. Drumul de întoarcere a fost și el foarte abrupt, și unde mai pui că a început și o ploaie torențială? Am dat fuguța într-un magazin de suveniruri să ne adăpostim de ploaie.

Obosiți, cum eram, dar încântați de ziua pe care am petrecut-o în mijlocul naturii, am hotărât să ne oprim să luăm masa la un restaurant din zonă.

S-a făcut seară și am hotărât să ne întoarcem în tabără. Aici am făcut un foc de tabără, am fript bezele – cele mai bune bezele – am băut ceai și am stat la povești.

  1. Vacanța mea la mare – Răzvan

Că tot veni vorba de vacanță, eu mi-am petrecut o mică parte din ea, la mare, la bulgari. Am avut parte de vreme bună și mult soare. Eu m-am distrat, iar părinții mei au avut parte de o binemeritată porție de relaxare. Ce mi-a plăcut cel mai mult? A fost piscina… De ce? Pentru că mie îmi place foarte mult să înot.

Să rămână între noi ce vă spun acum… Unde am stat noi, copiii aveau piscina lor. Dar mie mi se părea prea mică, așa că, eu m-am dus și am în piscina adulților.

  1. Să mergeți la Sovata! – Ioana

În această vară, după cum au hotărât părinții, am fost la Sovata. Din câte am înțeles, aici sunt șapte lacuri. Nu le țin minte pe toate, dar pot să vă spun că noi am fost la Lacul Ursu. Mi-a plăcut foarte mult acest lac și ce am văzut aici, pe lac erau o mulțime de rațe frumos colorate, despre care tata mi-a spus că sunt rațe sălbatice.

De aici am plecat și am vizitat salina Praid. Am coborât sub pământ, unde era mai frig decât afară. Cel mai mult mi-a plăcut spațiu de joacă cu tobogan, balansoar și leagăne.

În final, vă spun că a fost o vacanță reușită unde am mâncat cel mai bun Kurtos Kalacs – colac, pufos și aromat pe dinăuntru, crocant si caramelizat pe dinafară.

  1. Văratec, locul unde maicile nu se ceată – Andreea

Împreună cu sora mea, Ioana, anul acesta am fost în vacanță la bunici, într-un sat unde erau foarte multe maici. Satul se numea Văratec. Când am ajuns în fața porții, bunicii ne-au întâmpinat cu zâmbetul pe buze. I-am luat în brațe, iar bunica, atunci când a scăpat din îmbrățișarea noastră, ne-a dat o câte o prăjitură de casă, făcută chiar de ea. Am stat câteva zile, vremea a fost frumoasă și ne-am distrat cu bunicii. Ne-a plăcut forate tare această scurtă vacanță, păcat că s-a terminat prea repede. A trebuit să ne întoarcem acasă, dar le-am promis bunicilor că ne vom întoarce și în weekend-uri.

M-a impresionat foarte tare faptul că maicile nu se certau niciodată. Erau foarte prietenoase și vorbeau cu toți vizitatorii.

  1. În vacanță, cu pisica – Teodora

Mi-am petrecut o vacanță cu pisica mea. Am fost împreună în Vaslui. Bineînțeles că au fost și părinții mei cu noi. Ei ne-au supravegheat. A fost o vacanță cu cortul, am văzut un iaz și ne-am așezat într-o pădure. Aici am mâncat fructe de pădure: mure și afine. Când pleci cu cortul nu trebuie să îți iei cu tine foarte multe bagaje.

Am văzut o ciocănitoare și o vulpe. Ciocănitoarea este o pasăre vioaie. Când pleci cu cortul nu trebuie să îți iei cu tine foarte multe bagaje.

Vă spun că nu ar trebui să vă luați pisica cu voi într-o vacanță cu cortul, pentru că s-ar putea să o pierdeți. A mea a vrut să fugă de mai multe ori, dar am prins-o de fiecare dată. Acum e acasă, cu mine.

  1. La plajă, în Grecia – Andrei

Vacanța de vară mi-am petrecut-o la plajă, în Grecia. Am fost plecat două săptămâni, cu sora și prietenii mei. Pe litoral ne-am distrat, am citit și bineînțeles am făcut plajă. Mi-a plăcut mult la mare, am rămas cu amintiri de neuitat. Au fost zile cu soare și cu veselie.

Dar eu m-am distrat și când am revenit acasă. Tata mi-a cumpărat o trotinetă cu care m-am plimbat prin parc toată vara. Împreună cu sora mea și cu verișoara noastră am fost la afterschool. Cu copii de aici am făcut multe activități creative.

7 . La mare, cu prietenii – Bogdan

Am petrecut frumos în această vacanță. Am fost cu părinții, cu sora mea și cu prietenii la mare câteva zile. De ceva vremea, ne-am integrat într-un grup minunat cu care mergem la mare. Totul e fascinant când petrecem cele 7 zile cu ei pe litoral. Ne-am cazat la hotel Melodia din stațiunea Venus. Pe plajă copiii alergau sau se jucau în nisip cu lopățele și găletușe. Cea mai mare plăcere însă pentru mine era să intru în apă. Cu tata și cu sora mea, am intrat în mare și am văzut pești, cu prietenii mei ne-am jucat în nisip.

Am învățat să fac pluta și să mă scufund. Dar timpul a trecut repede și a trebuit să ne întoarcem… și acum iată, mă pregătesc de școală, dar gândul îmi fuge la vacanța petrecută la mare.

De ce vor copiii excursii? – Sebi, Damian, Irina, Teodora, Alexandra, Darius

Ne place să mergem în excursii și să facem drumeții în natură! Noi ne urcăm în autobuz, părinții rămân în fața școlii. Când ajungem acasă povestim ce am făcut și ce locuri am vizitat. Este mult mai distractiv să mergi în excursie cu prietenii sau cu clasa, adică cu alții de vârsta ta. Cântăm, ne cunoaștem mai bine, ne împărtășim ideile mult mai ușor, facem farse.

Anul trecut am fost cu clasa în vacanța la Târgu Ocna. Doamna învățătoare a discutat cu părinții, apoi ne-a întrebat și pe noi unde vrem să mergem. Așa am hotărât că vom vizita salina de la Târgu Ocna.

Ajunși în Onești ne-am oprit să vedem biserica din Borzești, construită de Ștefan cel Mare. Aici ne-am adus aminte de Mitruț, spânzurat de stejar și înconjurat de tătarii înarmați până-n dinți. Stejarul de pe vremea lui Ștefan cel Mare a ars de mult, iar pe locul vechiului stejar s-a construit altarul bisericii, locul fiind și acum marcat de o gaură acoperită cu un preș. În fața bisericii se află o clopotniță din lemn de stejar, acoperită cu șindrilă care adăpostește un trunchi de stejar în mod simbolic. Ne-am adus aminte de povestea lui Eusebiu Camilar și de finalul acesteia: Han-tătarul care l-a ucis pe Mitruț și-a primit pedeapsa.

Vizita la salină a fost impresionantă. Tuturor ne-a plăcut. Sunt locuri amenajate pentru copii și pentru adulți. Noi ne-am bucurat de toboganele gonflabile, iar pentru adulți am văzut că sunt mese pentru tenis de masă. Un grup de adulți spuneau că salina este benefică pentru sănătate. Noi ne-am distrat.

Să mergeți și voi, este super frumos!