Violenţa ucide mai multe tinere decât cancerul!

 

Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, organizaţiile neguvernamentale atrag atenţia opiniei publice asupra faptului că, prin agresiune, sunt ucise mai multe tinere decât prin boala secolului- cancerul. Potrivit Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate, pe plan mondial, una din trei femei sunt victime ale violenţei fizice sau sexuale. În judeţul Neamţ, anul trecut au fost victime ale violurilor nu mai puţin de 40 de femei, conform statisticii întocmite de Serviciul de Medicină Legală Neamţ iar numărul victimelor violenţei fizice a depăşit 1.000, majoritatea victimelor fiind femei. Nu se ştie situaţia cu exactitate, pentru că, în România, nu există statistici cu privire la violenţa domestică, doar mici cercetări, la nivel local, fără o cunoştinţă despre întinderea fenomenului sau a cauzelor. Activităţile dedicate Zilei Internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor sunt menite să trezească conştiinţa publică în faţa unei probleme de cele mai multe ori ascunsă de victime. Este o ocazie pentru guverne, organizaţii internaţionale şi organizaţii nonguvernamentale de a sensibiliza publicul cu privire la problematica violenţei împotriva femeilor. La

În cadrul celei de-a IV- a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. Acestă zi a fost celebrată în 25 noiembrie în fiecare an începând cu anul 2000.

În ce priveşte violenţa domestică, potrivit unor organizaţii guvernamentale care au efectuat studii privind acest fenomen în România, aceasta reprezintă o serie repetată de comportamente coercitive şi de atac fizic, sexual şi psihic pe care o persoană le manifestă faţă de partener, în scopul controlării şi dominării acestuia, utilizând forţa şi/sau profitând de incapacitatea de apărare a victimei, ce apare în cadrul unei relaţii de cuplu. Aceasta include şi abuzurile de tip economic şi social. Este considerată violenţă domestică şi cea făptuită asupra fostei soţii ori partenere şi în relaţiile consensuale.

Geanina NICORESCU