Se vor verifica, pe lângă calitatea produselor alimentare comercializate, și condițiile de vânzare, modul de indicare a prețurilor și legalitatea documentelor. Pentru verificarea încadrării în parametrii de calitate se vor preleva eșantioane care vor fi analizate în laboratoare acreditate.
Privitor la calitate, comisarii vor verifica starea ambalajelor (integritate, etanșeitate); încadrarea în volumul net declarat de producător; încadrarea în parametrii de calitate cât și depistarea cazurilor de falsificare în cazul vinurilor, conform prevederilor Legii viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole nr. 164/2015; etichetarea vinurilor și a băuturilor alcoolice fermentate; existența eventualelor produse contrafăcute.
La verificarea legalității se urmărește existența registrului unic de control; existența documentelor de proveniență; comercializarea în locuri autorizate; afișarea la loc vizibil a plachetei cu telefonul consumatorilor, conform prevederilor Ordinului Președintelui ANPC nr.72/2010, cu modificările și completările ulterioare.
Geanina NICORESCU