Vineri, paradă în centrul orașului Piatra Neamț Începe Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul“

 

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul“, ediția a XIX-a, se va desfășura în perioada 5-10 august a.c. și va debuta, mâine, de la ora 19, în Piatra Neamț, cu parada portului popular pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel „Ceahlăul“ – Teatrul Tineretului. După această paradă, începând cu ora 20, va avea loc deschiderea oficială.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul“ a fost creat în 1991 cu scopul de a celebra bogăția și frumusețea tradițiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare. Prin promovarea dansurilor, cântecelor, obiceiurilor și portului din toată lumea, Festivalul și-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversității culturale, dar și asupra prezervării formelor de artă tradițională care conferă unei culturi identitatea sa.

În cadrul celor 18 ediții de până acum, au participat peste o sută de ansambluri folclorice din douăzeci și opt de țări ale Europei, Asiei, Africii și ale celor două Americi. Festivalul a adus, prin urmare, de-a lungul anilor, în județul Neamț, peste trei mii de invitați din Mexic, Italia, Spania, Franța, Armenia, Vietnam, Bulgaria, Polonia, Belgia, Albania, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Elveția, Finlanda, SUA, Cehia, Slovacia, Slovenia, Israel, Serbia, Muntenegru, Turcia, Macedonia, Ungaria, Ucraina, Congo și Republica Moldova.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul“ este unul itinerant, bucurându-se, la fiecare ediție, de prezența unui public numeros, care are ocazia să descopere diversitatea culturală din toate colțurile lumii. În afara spectacolelor în aer liber de la Piatra Neamț, Festivalul a transformat într-o tradiție organizarea de evenimente și în alte localități ale județului Neamț, precum Roman, Târgu Neamț, Bicaz, Roznov sau Durău.

La fiecare ediție, Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul“ este o adevărată sărbătoare a culorilor, muzicii și dansului. Evoluțiile scenice extraordinare ale ansamblurilor internaționale și ale celor românești, impresionantele parade folclorice, întâlnirile pe tema dansului și cântecului tradițional sau serile de socializare între invitații de pretutindeni creează, cu adevărat, o atmosferă specială.

„Vă invităm să vă bucurați de spectacolul dansurilor, cântecelor și costumelor tradiționale, la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor «Ceahlăul»!“, au transmis organizatorii.

Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte“

Județul Neamț va fi reprezentat de Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte“ al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț. Acesta este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase formații artistice din România, care se bucură de popularitate datorită originalității și respectului pentru tradițiile românești autentice.

Ansamblul a fost înființat în 1971 cu scopul de a prezerva dansurile, muzica și costumele populare din județul Neamț, în special, dar acum, repertoriul său cuprinde cântece și dansuri din cele mai importante regiuni etnofolclorice din România.

Palmaresul formației include participări și premii la importante festivaluri în România și în Franța, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia, Olanda sau Turcia. Recent, Ansamblul a primit Premiul de Popularitate la Festivalul Internațional de Folclor de la Bergama, Turcia și Marele Premiu la Festivalul de folclor de la Recea, Maramureș, unul dintre cele mai importante festivaluri folclorice din România.

Prin toate evoluțiile sale, Ansamblul pune în valoare bogăția folclorului românesc, tehnica și interpretarea deosebită a dansatorilor, instrumentiștilor și soliștilor vocali, dar și frumusețea cromaticii și motivelor tradiționale ale costumelor populare. (Z.C.)