Victor Brauner – al doilea în topul celor mai valoroşi artişti români

victor brauner

Casa de licitaţie Artmark a realizat topul celor mai valoroşi artişti români. Criteriul de premiere a fost  tranzacţiile realizate la marile case de licitaţii din străinătate cu operele marilor artişti.

Liderii de anul trecut ai celor mai bine vânduţi pictori români au fost Nicolae Tonitza – „În iatac“, Nicolae Grigorescu – „Ţărăncuţă odihnindu-se“ şi Camil Ressu.

Anul acesta, între cei mai bine cotaţi artişti români, s-au remarcat:  Constantin Brâncuşi, Victor Brauner şi Reuven Isaac Rubin (Zelicovici). Toţi trei au fost ridicaţi în vârful clasamentului de tranzacţii realizate în străinătate.

Victor Brauner a urcat pe locul doi graţie preţului obţinut la o licitaţie în Paris pentru lucrarea „Cazul straniu al domnului K“: 700.000 de euro.

Victor Brauner s-a născut în Piatra Neamţ în anul 1903 şi şi-a trăit o parte din copilărie pe meleagurile nemţene.  Senzaţiile pe care pictorul le-a trăit în anii copilăriei petrecute la Piatra Neamţ i-au traversat ca un fir roşu opera artistică, de la imaginea lupului pe care îl auzea urlând în nopţile de iarnă, a scenelor de vânătoare la care a fost martor copil fiind, până la tema focului şi a apei transpuse pe pânză ca o evocare a incendiilor şi inundaţiilor ce se petreceau adesea în acele vremuri.

Însuşi artistul recunoaşte în celebrele sale “carnete” (depuse în arhiva Muzeului Naţional de Artă Modernă din Paris) că: „Pictura mea este autobiografică. Aici îmi povestesc viaţa…”, iar pe piatra lui funerară din cimitirul Montmartre stă scrisă înscripţia: „A picta este viaţa, adevărata viaţă, viaţa mea”.

 

Mihaela RACOVANU